2024. április 27. - Zita

A Parlamentből jelentjük

Ma is ülésezik a Parlament, bár jóval nyugisabb hangulatban, mint tegnap volt. Nem oszlatták fel magukat, akár dolgozni is lehetne. Ennek megfelelően sejthetik, hányan vannak bent. Nem, még annál is kevesebben.
2008. szeptember 16. kedd 10:25 - Szalay Gergely
14:10

Itt a vége, fuss el véle. Folytatás hat nap múlva. Ez annyira ciki, hogy Herényi is csak suttogva mer elköszönni a többiektől.

Már az újságokat és a pohár vizeket szedegetik, perceken belül egy szál magam leszek az ülésteremben.

A dögunalom kifejezés kevés ahhoz, hogy visszaadja a nap hangulatát.

14:04

Balog még mindig felszólamlik: legyünk persze jóban Kínával, de azért izé - a menekültek jogairól pláne nem is beszélve.

13:54

Nem történik semmi, zajlik a vita. Még mindig. Viszont egy ideje újra Nagy Zoltán elnök reagál az elangzottakra: meglepően békés  a hangulat, mondhatni, konszenzus van sok mindenben. Színes elem: vlaószínűleg megpróbálnak majd jobban látszani a médiában.

Tibet ügyében szólnak - ha. Balogh képviselő mocorog, Semjén és Fodor nem látszik a beadók közül.

Kézfeltartással szavaznak, a látható többség (mintegy négy fő) támogat. Látható többség: vicc.

A büfé is csendes, a legtöbb életet a turisták lopják be a Házba - jöttek koronanézőbe.


13:02

Herényi Károly él: épp ő szólal fel. A GVH jelentését elfogadják, mert jó. Ugyanakkor vannak aggályaik is: egyre több a plaza és  multi.

Az infószektor jól áll, de vizsgálná a tarifákat: az EU-átlaghoz képest mekkorák, és miért. Balogh Zoltán a szemét törölgeti - inkább tűnik álmosnak, mint meghatottnak.

Mandur elnököt időközben Lezsák Sándor váltotta.


12:45

Dr. Molnár Csaba államtitkár szól hozzá az elhangzottakhoz. A versenykultúra fejlesztése - ilyeneket mond ő, nem tudjuk, poénból-e.

12:40

Podolák György reagál a GVH-elnök mondókájára. Hallgatóság változatlanul közel nulla.A ház üres, és nem is számítunk komoly változásra: az emeleti büfé zárva, jószerivel minden újság megvan még.

Népszabadságot és Magyar Nemzetet nem látunk, sem Dunántúli Naplót a vidékiek közül. Furcsa, de sebaj. Az már érdekesebb, hogy a két nagy bulvárlap közül nem a Keleti Görgy exminiszter lányának szexbotrányával foglalkozó fogy jobban, hanem a Majka állapotát taglaló (innen is jobbulást kívánunk).

Ja, részünkről a címlapversenyt a Budapester Zeitung nyerte: mosolygós Gyurcsány-Fodor parola. Helyén a szituációt, ugye.

12:15

Végre valami jó: az időközben befutott Koszorús László telefonja a Kincs, ami nincs zenéjével csörög.



12:10

A vita szünetel, Dr. Nagy Zoltán számol be a Gazdasági Versenyhivatal eredményeiről. Alkalmazkodik az igényekhez: maga elé olvas, nem túl hangosan, kellőképp egy hangszínen.

Na nem mintha a GVH tevékenysége nem lenne nagyon fontos: épp csak a kutya sem dolgozik itt, ha fontos kérdésekről lenne szó. Kereken hét darab képviselőből áll a hallgatóság. Ebből egy írogat, egy másik a laptopján olvasgat, a harmadik a Népszavát lapozgatja. Herényi Károly hosszú percek óta nem mozdul, valószínűleg nyitott szemmel alszik.

Vagy egy hős.

11:41

Na, csak buzizunk (csak finoman, persze): életellenes elveket akarnak törvénybe iktatni, a család eszményét támadják a lazább szabályok. László Tamás szerint a nemzet egészséges felét felháborítja a családellenes szabályozás - egy levélből is idéz a képviselő, ami hasonló kifejezésekkel operál.

Tapsot kap Salamontól, utána kellemesen elcsevegnek. Nem zavarja őket, hogy közben Frankné dr. Kovács Szilvia, a Mezőgazdasági Bizottság tagja már beszél (ő szoci, neki tetszik a javaslat).

Ha ez a polgári kultúra, tényleg ne tessenek prolit engedni a parlamentbe.

11:27

Újabb felszólamlás: az új törvény érthető akar lenni, ne kelljen minden gonddal jogászhoz rohangászni. Kezdjük sejteni, mi is Dr. Salamon problémája. KDNP-s jogász nem támogat olyan tervet, amiben a melegek nem deviánsak, a szakmája képviselőinek jelentőségét pedig csökkentik.

A felszólaló képviselő asszony is diszkréten figyelmezteti egymillióan lehetnek Magyarországon homoszexuálisok, negyedmillió körül van az élettársi kapcsolatokban született gyerekek száma - nem biztos, hogy mindegyikük deviánsnak nevezendő.

Csak azt nem értjük teljesen, hogyan tudták keresztülverni az elképzelést a bizottságon - illetve izgalmas, mi is lesz ebből.

11:05

Dr. Salamon László (Fidesz, pardon: KDNP) fejti ki a véleményét a kérdésben, bő negyedórája. Még az elnöklő Mandur László is unja. Salamon épp azt kifogásolja, hogy regisztrált élettársi kapcsolat is szerepel a törvényben: azt épp az Alkotmánybíróság tárgyalja.

Egy dolog, hogy fúj, másik pedig az, hogy nem kéne AB-döntés előtt elfogadni a törvényt.

És a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályozás sem tetszik neki.

És a dolog új definíciója sem, több szőrszálhasogatászati szempont mellett.

Rényleg remek és tartalmas vitákra készülhetünk, némi buzizás-nácizás mellett. Tök jó.

10:38

Uszkve ötven perc után Draskovics befejezte a beszédet:  még jobbról is kap egy kis, tetszésnyilvánításra nyomokban emlékeztető izét. A bizottság tagja beszél, hosszú vitára számít. És szerinte is fontos a törvényjavaslat. Már csak azért is, mert értékeket közvetít.

Meg mert fontos - tesszük hozzá egészen halkan.

10:03



Elvileg már három perce tombol az élet idebent. Gyakorlatilag nem mondom meg, mi folyik itt, nem munka - tessék Örkényt olvasni, a helyes megfejtő egyéves Hírextra-előfizetést kap.

Éppen Draskovics Tibor mesél az új PTK-ról. Információs asszimmetria - ilyeneket mond, nem csoda, hogy összesen harminc képviselő ha bent van. Ők is látványosan unatkoznak.

Mi a gond? Héló! A PTK szabályozza a gazdasági élet alapjait is - például azt, meddig mehetnek el a bankok a THM-es játékokkal. Még az MDF-től is csak Herényi Károly van itt, pedig remekül megbosszulhatnák Csányit a lehallgatási sztoriért. De még ez sem hatja meg őket.

Farkas Flórián is lelépett már, egyedül Hargitai János Baranya megyei közgyűlési elnököt sikerül jobbról felismernem - és talán Aszódi főnyugdíjast, akinek szintén vannak Pécs környéki kötődései.

Ha be tetszettek volna a képviselőknek hozni a laptopjaikat, most pasziánszozhatnának. De ennyi ötletük már nem volt nekik.

A faktoring és a lízing szabályozása is benne lesz az új civiljogi kódexben - ettől tényleg többen tudnak majd róluk?

Egyszerűbb lesz viszont az örökbefogadás - végre valami jó hír.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását