2024. április 25. - Márk

Holokauszt-emlékkiállítás

A sófár, egy kosszarvból készített szent zsidó hangszer megfújásával nyitotta meg hétfőn Verő Tamás rabbi a tatabányai vasútállomáson az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítását, mely egy korabeli marhavagonban mutatja be a magyar zsidóság sorsát a II. vi
2008. szeptember 15. hétfő 15:05 - Hírextra
„Fontosnak tartottuk, hogy mindenki képet kapjon a vészkorszak pusztításairól és megismerve a tényeket az antiszemita, rasszista érzelmeket kirekessze magából” - mondta a megnyitón az alapítvány elnöke. Gordon Gábor szerint erre 63 év elteltével is emlékeztetni kell a társadalmat, mert több országban szerveződnek olyan csoportok, melyek „hamis és hazug célkitűzések mögé rejtőzködve alapítanak egyesületeket, alapítványokat, gárdákat”.

A vagon falain láthatjuk zsidó családok fotóit, mellükön a feltűzött sárga csillaggal és a képek megmutatják azt is, hogyan nézett ki a budapesti gettó felszabadulása után. A temetetlenül egy kupacban heverő gyermekholttestek látványa mellett talán a legmegrázóbb képen a saroglyára fektetett felnőtt mellére rátettek egy halott csecsemőt, hogy egy fordulóval két holttestet tudjanak elszállítani.

Sándor Tamás holokauszt-túlélő elmondta, hogy a magyar zsidóság egyharmada számos magyar segítségével túlélte a vészkorszakot. Megemlítette, hogy a néhai Petrássy Miklós orvos ezredes zsidó munkaszolgálatosokat mentett meg a haláltól, ezért posztumusz „Világ Igaza” kitüntetésre terjesztették fel és köszöntötte Tatabányán élő fiát.

A kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum archív fotói, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korabeli öltözékei láthatók. A tárlatot tavaly március óta az ország 27 településén 50 ezernél több látogató nézte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását