2024. május 6. - Ivett, Frida

Díjazták a tanárokat

Öt vidéki és három budapesti pedagógus kapta idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át hétfőn az alapító cégek vezetői.
2007. október 29. hétfő 16:41 - Hírextra
 Az egymillió forint jutalommal járó díjat minden évben azok nyerik el, akik a reálszakos oktatásban figyelemreméltó teljesítményükkel hozzájárultak a hazai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.

Az elismerést idén Katz Sándor matematikatanár (Bonyhád), valamint Légrádi Imre fizikatanár (Sopron), Plósz Katalin fizikatanár (Budapest), Szerényi Gábor biológiatanár (Érd), Berend Mihály biológiatanár (Budapest), Igaz Sarolta kémiatanár (Budapest), Adamkovich István kémiatanár (Szeged) és megosztva Pintér Lajos és Pintér Lajosné matematikatanárok (Szeged) kapták.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj évről-évre ismertebb, ebben az évben 105 pályázat érkezett. A díj névadója, Rátz László a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt, 77 éve hunyt el. Nevéhez számos tehetség, például Wigner Jenő fizikus, vagy Neumann János matematikus pályára állítása fűződik, és neki köszönhető a matematika tanítás hazai reformja is.

A díjalapítók szándéka, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek kialakítását. Napjainkban különösen fontos elismerni a kiemelkedő munkásságot, hiszen a tanári pálya vonzása folyamatosan csökken, a tanári gárda rohamosan öregszik - közölte Kroó Norbert, az MTA természettudományi alelnöke.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását