2024. május 3. - Tímea, Irma

Fábiánné kell az országnak

Ha a Nyájas Olvasó hócipője tele van azzal, ami a belpolitikában zajlik, jó hírünk van. Megvan a megoldás, az ország élére mindenki Kati nénijét, Fábiánné Rozsnyói Katalint kell kinevezni. Ő már megmutatta, hogy hatásosan kezeli az embereket.
2008. szeptember 13. szombat 16:59 - Szalay Gergely
A csapból is három (na jó, négy) dolog folyik idén. Foci, olimpia, utóbbitól nem függetlenül a Kati néni – evezőslányok polémia, illetve a kormány körüli hercehurcák. Az első kettőtől tekintsünk el, a focihoz úgyis mindenki ért (de legalábbis úgy beszél róla, ebbe a sorba kár lenne beállnunk), az olimpiáról is elmondtak már mindent (elégedettek lehetünk a felháborítóan kevés, ahhoz képest mégis sok éremmel, vagy mi – apropó, jelentkezzen, aki fel tudja sorolni a paralimpiai érmeseinket), a másik kettő között viszont látszik összefüggés.
Nem támogatják
Az SZDSZ egyhangú döntést hozott arról, hogy hétfőn a parlamentben nem támogatja az MDF-nek a parlament feloszlatására tett javaslatát, mert az nem szolgálja az ország érdekeit - közölte Kóka János frakcióvezető a liberális képviselőcsoportnak az ügyvivő testület tagjaival kiegészített ülése urán a Fejér megyei Velencén.
Kóka János a Fodor Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek nincs olyan programja, ami megoldást kínálna az ország problémáira, vagyis a liberálisok Gyurcsány Ferenc Megegyezés című javaslatát sem támogatják. A frakcióvezető kiemelte: a parlament elé kerülő törvényjavaslatokról az SZDSZ ellenzéki pártként az ország érdekeit szem előtt tartva fog dönteni, és a frakció egységesen fog fellépni.
MTI

Nem kell meglepődni. Adott egy történet néhány tehetséges, ám egymást nem különösebben kedvelő sportolóval, akiket egy kemény edző addig hajszol, míg meg nem mutatják a világnak, hogy az ő párosuk tényleg a legjobb. Akik aztán szétrebbennek az edző miatt, de újra megmutatják, hogy már tudják, hogyan kell együttműködni. És megint ők a legjobbak. Sikertörténetnek hívják az ilyet, már persze ha levonjuk belőle a bulvárelemeket (voltak szép számmal, ezt ne feledjük, de nálunk még egy olimpikont is könnyebb a magánéleti gondjaival eladni: lásd még Kolonics Györgyöt, aki halála után minden címlapot meghódított).

Akárhonnan nézzük, az edző (mindenki Kati nénije – nem mintha nem érdemelné meg mindentől függetlenül, hogy a teljes nevén ismerjük, de ő már csak így marad Néninek) sikersztorit írt. Megérdemli azt a pénzt, amit el is fogadott érte – az eleganciát ne firtassuk, akit a Blikk és a Nap-Kelte is megtalál, az ennyit minimum megérdemel.

Adott egy másik történet is, nem kevésbé tragikomikus: ez egy halom idiótáról szól, akik szintén nincsenek jóban, képtelenek bármiben is megegyezni, és képtelenek a hajójukat előbbre juttatni (tök szép, jól bevált metafora, nemde...). És ezzel szintén foglalkozik a média. Pechünkre nem a bulvár- és a sportvonal, hanem a belpolrovatok. Politikai elitnek hívják őket (mert legalább a humorunk még megvan, lásd az elit szó jelentéseit).

Szóval, az tűnik a legésszerűbb megoldásnak, ha elzavarjuk az összes hülyét (nem oda, ahova Horn Gábor szokta gondolni) egy edzőtáborba, és alaposan beosztjuk őket Kati néni alá. Alaposan megrendszabályozza honszülőket (rájuk fér bőven), és addig cseszegeti őket, míg csak nem jutnak együtt valamire.

Mert hát ugye erre lenne szükség (akármit is papolnak a Bibó-fiúk, évtizedek óta nem látott egyetértésben): nem árnyékkormányra, nem szakértői kormányra, nem előrehozott választásokra, hanem masszív, egyszerű, triviális együttműködésre. Kántáljuk együtt: E-GYÜTT-MŰ-KÖ-DÉS. Nem egymás édesanyjával és az odavissza furkálódással kellene foglalkozni, hanem azzal, hogy szépen megállapodnak abban, mit csinálnak, és azt megszavaznák. Nem egymást gúnyolva egyre jelentősebb késésekkel állnának neki a dolognak, mert az oda vezet, ahol most vagyunk. Itt lenni meg nem művészet, ugyi.

Könnyes válás
Megszakadt Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok kajakos és a felkészülését eddig irányító sikeredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin kapcsolata - jelentették be kedden, a magyar szövetség sajtótájékoztatóján.
A világklasszis versenyző nem kívánta kommentálni a történteket, kérdésre válaszolva csak annyit mondott: "Köszönöm, jól vagyok!", de láthatóan a könnyeivel küszködött. A szakítás okairól semmit nem árultak el az illetékesek.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány ugyanakkor úgy fogalmazott: "Az alapozás hosszú időszaka alatt, amikor a versenyzők és az edzők hetekig külföldön, összezárva készülnek, gyakran előfordulnak súrlódások, feszültségek. Ezek aztán vagy rövid időn belül elsimulnak vagy hosszabb távon is fennmaradnak. Mindannyian reméljük, hogy ebben az esetben hamar rendbe jönnek a dolgok."
MTI
Kati nénitől viszont megtanulhatnák, hogy az utálat egy dolog, a hajó egy másik: és kepeszteni kell ezerrel, különben nagy baj van. Arról nem is beszélve, hogy rendszerváltáskori harmóniában olvadhatnának megint össze a közös ellenség miatt: Kati néni mindet oda üvölthetné, ahová mi sem merjük kívánni őket (nem áll különösebben finom asszony hírében, ha a munkájáról van szó, maradjunk ennyiben – a nevelését elnézve nagyobb bajunk ne legyen), és addig nyuvasztaná a díszes kompániát, amíg mozogni tudnak. Meg még egy kicsit tovább. Senki szíve nem vérezne értük.

Arról nem is beszélve, hogy azért ennek a metódusnak vannak hosszabb távú előnyei is: láthattuk, gyakorlatilag függetlenül Kati néni jelenlététől a lányok tudtak együttműködni később is. Egész jól, ami azt illeti.

És ennél több nekünk sem kellene: a politikai elit nevű izé jól összefog, és továbbra is képesek együttműködni. Anyázzanak, nácizzanak, kommunistázzanak, ott egye meg a fene – ha ettől érzik jól magukat, mégis megszavazzuk őket, egészségükre (meg persze a miénkre). Röhejes, unalmas, de ez van, itt már nem lesz előrelépés. Hacsak Kati néni ki nem veri belőlük ezt a hülyeséget – nem tiltakoznánk ellene, ami azt illeti.

Az pedig csak nyereség lenne, ha közös érdekeinket méltóztatnának szem előtt tartani, és a közös célért (úgy is, mint Magyarország felvirágoztatása, mondjuk) együtt tudnának működni. Ha ehhez hajcsár kell, ám legyen. Ha közben összébb találnák csukni a szájukat, kész öröm lenne mindenkinek.

Különben is: úgy általában a magyar közszereplő-gárdának jól jönne egy Kati néni. Unalmas, száraz, kissé elmebeteg, és nagyon beképzelt figurákkal van tele a nagy közjogilag generált pantheon, sehol egy határozott, két lábbal a földön álló, nagyszájú, valós eredmények felmutatására képes férfiember, mint Kati néni. Annak nem hülye mellékíze, hanem jelentősége lenne, ha ő nem fog kezet valakivel, a radar kontra bazsarózsa kontra kilátó ügyben is rendet tudna tenni, és valószínűleg a sokat szidott magyar sportoktatást is rendbe tudná tenni.

Kezdünk gyanakodni, hogy ebből valamit az elitként emlegetett csapat is sejthet: gőzerővel küzdenek azért, hogy kicsesszenek egymással, ahelyett, hogy összefognának egy kicsit a közös célért: ezért választanak olyan közjogi méltóságokat, amilyeneket – így legalább a munkát megússzák.

Mi meg csináljunk, amit akarunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását