2024. április 27. - Zita

Cél a határon átnyúló közlekedés fejlesztése

Egyhangúlag fogadta el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) azt az állásfoglalást, amely a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos javaslatokat fogalmaz meg a következő évre; a kétnapos tanácskozás szombati zárónapján jóváhagyott dokume
2008. szeptember 13. szombat 17:35 - Hírextra
A KMKF támogatja a Brüsszelben létrehozandó magyar lobbiiroda, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodája létrehozását. A testület közlekedéspolitikai előterjesztést nyújt be a magyar Országgyűlésnek, azt kérve: a parlament hozzon határozatot annak érdekében, hogy a kormány mielőbb megkezdhesse a szomszédos országokba átvezető tömegközlekedés fejlesztését.

Az állásfoglalást Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ismertette a KMKF ülését követő sajtótájékoztatón. A házelnök megemlítette, hogy a KMKF külügyi albizottságán belül Szórvány Munkacsoportot alakítanak, amely áttekinti a határon túli magyarság helyzetét az európai együttműködés terén és szorosabb együttműködést készül kialakítani a Magyar Tudományos Akadémiával. Szili Katalin elmondta, a KMKF-től felhatalmazást kapott arra, hogy levélben forduljon a szlovák és az ukrán parlament elnökéhez a magyarellenes "megnyilvánulásokkal és tervekkel szemben".

A határ menti infrastruktúra, különösen a tömegközlekedés fejlesztéséről a KMKF ülésének több résztvevője is fontosnak tartotta megjegyezni a sajtótájékoztatón, hogy az emberek mindennapjait érintő, azt megkönnyítő kérdésről van szó.

Lakatos Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője elmondta, hogy a romániai magyarság húsz százaléka a magyar határ menti területeken él, ezért reményei szerint már az októberre tervezett magyar-román együttes kormányülés is foglalkozik majd a határ menti tömegközlekedés fejlesztésével.

Duka-Zólyomi Árpád, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja európai parlamenti képviselője a határ menti együttműködés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy óriási lehetőségeket jelentenek "saját történelmi régióik fejlesztésére" az Európai Unió által fontosnak tartott vidék- és régiófejlesztési programok.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a KMKF ugyan nem tudja helyettesíteni a Magyar Állandó Értekezlet intézményét, de "jelentős szervezet, mert konszenzussal tud működni". Kiemelte, hogy a szórványosodás megakadályozását szolgáló civil kezdeményezés és javaslat, amely alapján a KMKF-en belül megalakul a Szórvány Munkacsoport, Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke nevéhez fűződik.

Németh Zsolt ennek kapcsán megjegyezte, hogy a szórványosodás azért is fontos probléma, mert ma már a "tömbmagyarság jelenti a kisebbséget a határon túli magyarság életében", mivel a határon túli magyarok közül a többség a szórványvidékeken él.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a KMKF a Kárpát-medencei magyarság "felsőháza" lett. Szili Katalin erre reagálva megjegyezte, hogy a KMKF jövő évben esedékes hetedik fórumát az Országgyűlés felsőházi üléstermében tartják majd meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását