2024. május 2. - Zsigmond

A vidékfejlesztés sorskérdés

A nemzet sorskérdése a vidékfejlesztés, mert hiába döntenek a fontos dolgokban Budapesten, a többség vidéken él - mondta Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke szombaton Kecskeméten.
2008. szeptember 13. szombat 17:27 - Hírextra
A magyar vidékfejlesztés, az agrárium és a föld kérdése a nemzet számára létkérdés, ezért a KÉSZ VII. országos kongresszusán a földtörvény és a településfejlesztés állt az előadások középpontjában - mondta a tömörülés vezetője a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón.

A KÉSZ az idén a Barankovics István Alapítvánnyal szervezte kongresszusát. A Kereszténydemokrata Néppárt pártalapítványának szakértői új földtörvény-tervezetet dolgoztak ki. A javaslatot ismertető Kurucz Mihály, az ELTE jogi karának docense utalt arra, hogy Magyarország az Európai Unióval aláírt csatlakozási szerződés értelmében 2011-ig tarthatja fenn a jelenlegi termőföld-vásárlásra vonatkozó szabályozást, amely különbséget tesz a belföldiek és az unió többi állampolgára között.

"2011 után nem lehet az Európai Unió állampolgárai között diszkriminatív termőföld-forgalmi jogszabályt fenntartani" - hívta fel a figyelmet Kurucz Mihály, hozzátéve, hogy csak mindenkire vonatkozó, tiszta, átlátható szempontok szerint lehet korlátozást bevezetni a termőföld-forgalmazásban.

"Mezőgazdasági termelést igazoltan folytató, mezőgazdasági termeléshez szükséges szakképzettséggel bíró és azt üzemi keretek között, termelőeszközökkel folytató személyeket támogatnánk" - magyarázta az egyetemi docens, aki "eszköztörvénynek" nevezte az általuk készített tervezetet, mivel megadja a módot, hogy arra később egy "termőföld törvényt" lehessen építeni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását