2024. április 28. - Valéria

Százötven éves börtön

A magyar büntetés-végrehajtási intézetek megújításra várnak, nem csak a biztonságtechnikán, hanem az elhelyezési körülményeken is "érdemben szeretnénk változtatni" - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára pénteken Ve
2008. szeptember 12. péntek 13:11 - Hírextra
Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy megkezdődött a büntetés-végrehajtási dolgozók bérének "felzárkóztatása" a hasonló fegyveres testületeknél dolgozókéhoz, s ez a jövő évben is folytatódni fog.

Az államtitkár közlése szerint ma a magyar börtönökben mintegy 15 ezren töltik a büntetésüket. Juhász Gábor végül a minisztérium vezetésének elismerését tolmácsolta a veszprémi büntetés-végrehajtási intézet dolgozóinak "becsületes munkájukért".

Az ünnepségen felolvasták az igazságügyi és rendészet miniszter ünnepi parancsát, amelyben Draskovics Tibor hangsúlyozta: egyeztetésre és elfogadásra vár a büntetés-végrehajtási szervezet Felelősen, felkészülten című komplex modernizációs programja.

Ezt követően Juhász Gábor és Kökényesi Antal altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elismeréseket, jutalmakat adott át.

A 150 éves börtön történetéről és a jelenleg fogvatartottak munkáiból (festmények, kézimunkák) összeállított kiállítást Németh Éva ezredes, a veszprémi bv-intézet parancsnoka nyitotta meg. Mint elhangzott: a veszprémi várban 1847-ben kezdődtek meg az ötszintes börtön építésének munkálatai (három szint az udvar alatt, a sziklába vájva létesült), de a börtön alapító okiratán - a kazánház falába vésve - az 1858-as év szerepel a használatba vétel dátumaként.

1998-ban kormányhatározat született az ország egyetlen - egészségtelen és túlzsúfolt - várbörtöne megszűntetéséről. 2003-ban 2,5 milliárd forintos beruházással készült el a kétszáz fogvatartott befogadására alkalmas új bv-intézet. A veszprémi börtönben jelenleg 197 embert tartanak fogva, az intézmény 131 dolgozót foglalkoztat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását