2024. május 2. - Zsigmond

Megfejtették a dinoszauruszok példátlan sikerének titkát

A dinoszauruszokat sokat sajnálják amiatt, mert kipusztultak. Pedig semmi sajnálatra méltó nincs bennük, hiszen több mint 160 millió évig uralták a Földet. Kutatók szerint ennek hihetetlen evolúciós változatosságuk volt az oka, holott valószínűbb, hogy eg
2008. szeptember 12. péntek 20:23 - Hírextra
A dinoszauruszok a legkülönbözőbb testfelépítésű és méretű állatok voltak - a tudósok sokáig ezzel a változatossággal magyarázták, hogy több mint 160 millió évig ők uralták a Földet.

Egy most, a Science című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban valószínű, hogy a dinóknak egyszerűen csak szerencséjük volt, azért nem akadtak kihívóik.

"Sokáig azt hittük, hogy a dinoszauruszokban volt valami különleges, ettől voltak olya sikeresek, különösen létezésük első 30 millió évében, a triász korban - de ez nem igaz" - állítja a tanulmány vezető szerzője, Steve Brusatte, a Columbia Egyetem doktoriját író hallgatója.

A triász korban (251-199 millió évvel ezelőtt) a dinoszauruszok legfőbb vetélytársai a mai krokodilok ősei voltak; mindannyian egy ökológiai űrt töltöttek be, amelyet egy tömeges kihalás okozott a perm kor végén, 250 millió évvel ezelőtt - és mindannyian túlélték a következő tömeges kihalást is 228 millió évvel ezelőtt.

Csak a dinoszauruszok és az őskrokodilok élték túl a gyors globális felmelegedést 200 millió éve. A repülő dinoszauruszok ma is velünk vannak - hiszen ezek voltak a mai madarak ősei.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását