2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újabb határátkelők kellenének

A határok átjárhatóságának megkönnyítése az egyik fontos célja annak a nyilatkozatnak, amelyet a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) fogadtak el pénteken Budapesten.
2008. szeptember 12. péntek 20:31 - Hírextra
"Kiemelt fontosságúak az újabb magyar-szerb határátkelők" - jelentette ki Pásztor Bálint, a szerbiai parlamentben a vajdasági magyar pártokat összefogó Magyar Koalíció frakcióvezetője, a KMKF ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón az Országházban. Az új átkelők hozzájárulhatnának ahhoz, hogy Szerbia bekapcsolódjon Európába - tette hozzá.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a magyar és a környező országok közötti közlekedési kapcsolatok fejlesztéséről határozati javaslatot fognak az Országgyűlés elé terjeszteni a magyar parlamenti pártok. A házelnök emellett hangsúlyozta, hogy a KMKF ülésén teljes egyetértéssel elfogadott nyilatkozat tartalmazza a határon túli magyarokkal kapcsolatos jogalkotási program "fundamentumát".

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke és Kovács Miklós a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a szlovákiai, illetve az ukrajnai magyarság elleni legutóbbi támadásokról számolt be. Csáky Pál elmondta, hogy a világhálóra kikerült magyargyalázó videofelvételek ügyében ismeretlen tettes ellen tett feljelentést csütörtökön. Kovács Miklós arról beszélt, hogy "az ukrán állam szervezett és nagyon erőszakos lépéseket tett a nem ukrán nyelvű oktatás ellehetetlenítésére". Szili Katalin erre reagálva emlékeztetett arra, hogy levélben kért segítséget a az ukrán parlament elnökétől a kárpátaljai magyar oktatás védelme érdekében.

Markó Béla, a Románia Magyar Demokrata Szövetség elnöke a KMKF-et tartós, stabil és fontos intézménynek nevezte. Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a KMKF "életképes szervezetnek bizonyult" és igazolta, hogy "a magyar politikában van képesség arra, hogy nemzetpolitikai kérdésekben konszenzust alakítsunk ki". Kovács Tibor, a KMKF állandó bizottságainak elnöke tájékoztatójában arról szólt, hogy a "KMKF tevékenységének kézzel fogható eredményei vannak", és "minden politikai oldal részéről konstruktivitást" tapasztalt.
A KMKF szombati ülésén záró állásfoglalást fogadnak el, és megvitatják az állandó bizottságokra váró feladatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását