2024. április 26. - Ervin

MADI irányzatú művészek kiállítás

A kortárs absztrakt, geometrikus művészet meghatározó irányzatához, a MADI-hoz tartozó hét belga és hét magyar művész kiállítása nyílik meg jövő szerdán a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben. A tárlatot Catherine Topall, a párizsi ORION Centre d,Art Gé
2008. szeptember 12. péntek 14:13 - Hírextra
A kiállító művészek: Fajó János, Haász István, Haraszty István, Kovács Tamás László, Pataki Balázs, Saxon Szász János, Száraz Marika, Gilbert Decoq, Jean-Claude Faucon, Pal Horvath, Antonia Lambelé, Renée Rohr, Albert Rubens és Dirk Verhaegen.

A MADI az 1940-es években indult és a kortárs absztrakt, geometrikus művészet meghatározó irányzatának számít. Előtérbe helyezi a formákat a tartalommal szemben, a színek és hangsúlyos formák szabad keverésével esztétikai élmény nyújtására törekszik. A MADI kifejezésmód megjelent a költészetben, zenében és táncban is.

A MADI betűszó, amelynek eredete bizonytalan. Spanyolul szokták úgy dekódolni, hogy "movimiento artistico de invención" (újszerű művészeti mozgalom). Angolul a "movement, abstraction, dimension, invention" (mozgás, absztrakció, dimenzió, invenció) fogalomsorral hozzák összefüggésbe. Egyes vélemények szerint azonban a betűszó a "MAterialismo DIaléctico" kifejezésből ered.

Magyarországon a kilencvenes években alapítottak MADI csoportot fiatal művészek.
Passuth Krisztina művészettörténész megfogalmazása szerint a MADI ma is fiatal mozgalomnak tűnik: fiatal művészek vesznek részt benne, olyanok, akik dinamikusak, napról napra új szempontokat alakítanak ki, s olyan műveik születnek, amelyek túlmutatnak a tegnapiakon, tegnapelőttieken.

"Ami nem sikerült annak idején a futurizmusnak, de még a dadának sem, hogy kikerülje a múzeumok lerakatait és a hivatalos értékrend kánonját - az sikerült a MADI-nak: miközben még mindig nincs stabil történeti helye a művészet egymást követő irányzatainak rendjében, egy-egy kisebb vagy nagyobb MADI-tárlat a világ valamilyen részében mindig felfedezést, friss szenzációt jelent. Röviden: nem integrálódott és nem tűnt el, sőt, meg-megújulva létezik. Méghozzá minden háttéri intézményrendszer, helyhez kötöttség, állandó galériák és kritikusok nélkül is" - olvashatók Passuth Krisztina sorai a brüsszeli kiállítás meghívóján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását