2024. április 29. - Péter

Gyurcsány: harmadik nagy iskolaépítés kora

Az ország harmadik nagy iskolaépítési korszakát éli, a következő években 240 oktatási intézmény épül vagy újul meg - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Nyíregyházán, ahol felavatta a volt katonai laktanyaépületek átalakításával létrehozott 350 személyes Ben
2008. szeptember 12. péntek 16:02 - Hírextra
Az elindult iskolaépítési program során alig lesz olyan térség, ahol legalább egy-két modern intézmény ne jönne majd létre - emelte ki a kormányfő az Európai Unió 75 százalékos támogatásával megvalósult, 1,15 milliárd forint értékű beruházás átadásán.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: az iskola a tudás megszerzésének és a felemelkedés elérésének a helye, és különösen igaz ez erre a nyírségi iskolára és kollégiumra, amelyben ötszáz halmozottan hátrányos helyzetű tanulónak nyílik módja az előbbre jutásra.

A miniszterelnök avatóbeszédében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye "igaz értékeként" a felemelkedésre vágyását említette, ahol az akarat eredményeként az utóbbi években jelentős fejlődés indult.

Darócz Dávid kormányszóvivő az MTI munkatársának elmondta: a Nemzeti Iskolafejlesztési Program keretében 28 szabolcsi pályázó 9,3 milliárd forint támogatásban részesült. A Nemzeti Fejlesztési Terv pályázati támogatására 2.599 kérelmet nyújtottak be a Nyírségből, és 1.270-et fogadtak el közülük. A megítélt támogatás 44,2 milliárd forint volt, és több mint 39 milliárdot már ki is fizettek belőle.

A szóvivő külön megemlítette az M3-as autópálya szabolcsi szakaszának, a 4-es főút Nyíregyháza-Záhony közötti része elkerülő útjainak megépítését, valamint a záhonyi különleges gazdasági övezet komplex fejlesztésének indítását.

Kitért arra is, hogy a foglalkoztatási nehézségek leküzdéséhez szintén jelentős forrásokat nyert el a megye: a Társadalmi Megújulás Operatív Programjába 1,6 milliárdos költséggel csaknem 1.800 hátrányos helyzetű munkavállalót vonnak be. A munkanélküliség megelőzési és kezelési projektjére pedig 2,7 milliárdot fordíthat a megye. Kiadtak továbbá több mint 5.500 elhelyezkedést segítő Start kártyát is a térségben.

Az átadási ünnepségen Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere egyebek között arról szólt, hogy a most iskolai létesítményekké átalakított Vay Ádám laktanya mellett egy másik volt katonai létesítményt, a Báthory laktanyát is közcélra alakítottak át. Ott 2006-ban esélycentrum nyílt csökkent munkaképességű emberek megsegítésére, 1 milliárd forintos beruházással. A költségekhez az Európai Unió és a magyar kormány egyaránt hozzájárult, együtt ugyancsak 90 százalékos arányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását