2024. május 17. - Paszkál

Az MSZP szerint az intézkedéseik direkt jók az anyáknak

A tervezett intézkedések nem szűkítik, hanem bővítik az anyák választási lehetőségeit, hogy könnyen visszatérjenek a munkaerőpiacra, és színvonalasabb intézményekben helyezhessék el gyermekeiket.
2009. június 11. csütörtök 21:07 - HírExtra
A frakcióigazgató közleménye szerint tiszteletben tartják a köztársasági elnök döntését, és nyitottak minden felelős, reális és szakmai alapon megfogalmazott javaslatra, de ezzel együtt továbbra is támogatják a "gyermeket vállaló nők munkaerő-piaci helyzetének javítását, a családi élet és a munkavállalás összehangolását, a nők munkavállalásának ösztönzését és az újbóli munkába állásuk megkönnyítését szolgáló kormányzati törekvéseket".

Az MSZP szerint a családtámogatási rendszer megváltoztatása, a gyermekgondozási segélyek folyósítási idejének maximalizálása nem rövid távú válságkezelő intézkedés, hanem hosszú távú szerkezeti átalakítás, mert az intézkedések teljes évi költségvetési hatása csak 2014-ben jelentkezik.

Mint írták: számos kutatás szerint - amelyekre az államfő is hivatkozik - sok fiatal család éppen a munka elvesztése és az újbóli munkába állás bizonytalansága miatt nem mer gyermeket vállalni.

Sólyom László köztársasági elnök nem ért egyet a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt - közölte Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közleményben az MTI-vel.

Az államfő a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, döntését levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel. A közlemény szerint a köztársasági elnök indoklásában kiemelte: fontos, hogy az anyák továbbra is szabadon dönthessenek a munkába való visszatérésről.

Az alkotmány értelmében ha az Országgyűlés újra elfogadja a törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincs

mérlegelési lehetősége, köteles aláírni, és öt napon belül kihirdetni a törvényt.Sólyom László levelében demográfiai és pszichológiai kutatásokra is hivatkozva azt is kifejtette, hogy a gyermekvállalási kedvre, valamint a gyermek egészséges fejlődésére is kedvező hatással van, ha az anya szabadon, kényszerektől mentesen választja meg, mikor, esetleg milyen fokozatos táv- vagy részmunkaidős megoldásokon keresztül tér vissza a munka világába.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló, az Országgyűlés által május 25-én elfogadott jogszabály szerint a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyes.

A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig járna. Jövőre nem emelkedne a családi pótlék, amelynek összegét az idei szinten fagyasztanák be, és amelynek folyósítását az eddigi maximum 23 évről 20-ra csökkentik.

A terhességi gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását