2024. május 2. - Zsigmond

Előkerült egy film McCain elnökjelölt vietnami szabadulásáról

John McCain vietnami hadifogságból való kiszabadulását bemutató, eddig ismeretlen film került elő az STV svéd televízió archívumából.
2008. szeptember 12. péntek 11:59 - Hírextra
Erik Eriksson, a televízió egykori riportere, aki vietnami háborús tudósítói munkájáról ír könyvet, az archívumban kutatva bukkant rá az 1973. március 14-én készült felvételre.

A filmet egy észak-vietnami fotós készítette, akit Eriksson kért fel, hogy filmezze le az amerikai hadifoglyok kiszabadulását.

A bemutatás kizárólagos jogát az AP Television News vásárolta meg, s 2 perc 14 másodperces videót vágott össze a szalagból. A felvétel 39 másodperces részletét az SVT feltette a honlapjára (http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1244998&lid=puff_1245018&lpos=rubrik).
Az AP időrendben haladó videója azzal kezdődik, hogy a hadifoglyok egymás után lépnek ki a hanoi fogolytáborból, majd buszokra szállnak, amelyek elszállítják őket a fogolyátadás helyszínére. Minden szabaduló kék-szürke hosszú ujjú inget, sötét nadrágot és bézs zubbonyt visel.
McCain fintorogva lép fel a busz lépcsőjére, egyik lábát felhúzza a másik mellé, mivel erősen sántít, mankó azonban nincs nála.

A rabok sorban állnak, amíg egy vietnami tiszt nem szólítja őket. A 37 esztendős kora dacára már fehér hajú McCain, nevét hallva a többiekhez hasonlóan fürgén odamegy, szalutál és kezet ráz az amerikai tisztekkel. Aztán látszik, amint a kiszabadult hadifoglyok egy amerikai repülőgéphez masíroznak.

"Idén nyáron, amikor a könyvemen dolgoztam egy DVD-t állítottunk össze vietnami tudósításaimból. Eszembe jutott, vajon nem szerepel-e McCain is a filmeken" - mesélte el a 71 éves svéd riporter a felvétel felfedezésének történetét.

A SVT hírigazgatója megerősítette, hogy a film az archívumból való, és valóban hiteles.
Bár a svéd tévések nem tudták megállapítani a felvétel születésének pontos dátumát, az AP-nek saját korabeli fotói alapján sikerült kideríteni.

Eriksson azzal magyarázta, hogy ezek a felvételek korábban nem kerültek elő, hogy 1973 februárjában a vietnami helyszínen filmezett, amikor az első amerikai pilóták kiszabadultak a hadifogságból, és ez olyan szenzációs esemény volt, hogy hazautazott az anyag megszerkesztésére. De mivel nem akarta dokumentálatlanul hagyni a többi amerikai hazatérését, otthagytak egy kamerát és rengeteg nyersanyagot az észak-vietnami fotósnak azzal a megbízással, hogy örökítse meg a szabadulásukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását