2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kételkedik Mohamed próféta létezésében egy münsteri iszlámkutató

Cáfolni nem lehet ugyan egyértelműen, hogy Mohamed próféta élt, de bizonyítani sem lehet. Ezt a meglehetősen eretneknek tűnő nézetet a napokban fogalmazta meg egy tekintélyes münsteri iszlámkutató, ráadásul a nyilvánosság előtt még azt is hozzátette: a ma
2008. szeptember 12. péntek 14:34 - Hírextra
Sven Kalisch ezzel kapcsolatos nyilatkozatában elismerte, hogy korábban maga is másként látta ezt, mára azonban hosszas kutatások és sok vita után más felfogásra jutott.

Mohamed próféta létezése eddig is megosztotta a tudósokat, illetve a történészeket. A legtöbb kutató kellően bizonyítottnak látta, hogy a próféta élt, s a Koránt is ő írta, mások azonban erősen kételkedtek ebben. Kalisch mostani állítása az utóbbiak táborát - s a vitát - erősíti.

A 42 éves Sven Kalisch, a münsteri Vallási Tanulmányok Központjának igazgatója, akit a diákok mindeddig egyfajta prófétaként tiszteltek. Intézetében évek óta iszlám vallást oktató tanárokat képeznek, ugyanolyan oktatás keretében, amely a keresztény egyházak iskoláiban folyik. Az iszlám vallás oktatását évekkel ezelőtt a Németországi Muzulmánok Koordinációs Tanácsa tűzte zászlajára, s a münsteri központ e célkitűzés megvalósításának fő intézménye.

Az 1966-ban Hamburgban születet Kalisch 15 éves korában tért át a protestánsról az iszlám vallásra, s meglehetősen intelligens, bölcs és olvasott professzor hírében állt. Hitét azonban most - legalábbis a legbigottabb muzulmánok nézete alapján - elvesztette, számukra ugyanis a Korán Isten szavának kinyilatkoztatása, s épp ezért semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy Mohamed próféta élt és létezett.

Ily módon nem is csoda, hogy a tanács - amely a németországi muzulmánok legfőbb szervezeteit tömöríti - azonnal beszüntette az együttműködést Kalisch professzorral, s a muzulmán diákokat eltanácsolta előadásainak látogatásától - "Kalisch többé nem képviseli azt a tanítást, amelyet a németországi muzulmánok magukénak vallanak" - fogalmazott Ayyub Axel Köhler, a tanács elnöke, elítélve és szélsőségesnek nevezve a professzor állítását.

Az igazgató mindennek ellenére továbbra is muzulmánnak és vallásosnak tekinti magát, de számára a tudomány szabadsága elsődleges. Szerinte az iszlám teológia ma ott tart, ahol a keresztény tartott a XIX. században, s hiányzik a történelmileg kritikus kutatás. Valójában - mint fogalmazott - arra törekszik, hogy diákjait képessé tegye a " független gondolkodásra".

Az ügy egyelőre itt tart, de kimenetele még teljesen nyitott. A muzulmánok központi szervezete lázasan kutat egy új, "megbízhatóbb" professzor után, az esetleges professzorcsere azonban erősen megingatná az elismert oktatási intézmény iránti bizalmat. Mindennek ellenére a tanács állítólag már ki is szemelte az alkalmasnak vélt utódot, mégpedig egy osnabrücki - iszlám valláspedagógiát oktató - professzort. Igaz, ő még csak 31 éves, de Mohamed próféta létezését - legalábbis eddig - nem kérdőjelezte meg.

Sven Kalischnak pedig meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy a németországi muzulmánok jelentős része hamarosan "hitetlennek" bélyegzi meg őt, s az iszlám jog, a saria szerint a "hit elhagyásért" halálbüntetés jár. - "Tudom, hogy sok mecsetben már rólam vitatkoznak, de egyelőre még nem aggódom amiatt" - jelentette ki a professzor.

Mindennek alapján sokan úgy vélekednek, hogy a professzor "veszélyes" próféta-nézetei megjósolhatatlan hullámokat indíthatnak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását