2024. május 3. - Tímea, Irma

Adománygyűjtő csalók

Egy karitatív alapítvány nevében követte el egy miskolci pár azt a csalássorozatot, amelynek mérlege: mintegy kétezer oldal nyomozati irat és 226 sértett - tájékoztatta a rendőrség pénteken az MTI-t.
2008. szeptember 12. péntek 15:42 - Hírextra
A miskolci rendőrkapitányság avasi őrsére még áprilisban érkezett bejelentés, amely szerint egy középkorú nő és férfi adományokat gyűjt a városrész területén. Az érintett alapítványtól kapott tájékoztatás alapján az élettársi kapcsolatban lévő páros korábban valóban az ő munkatársuk volt, de tőlük már megváltak, így nem az ő megbízásukból végezték az illegális adománygyűjtést - ismertette az előzményeket Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa.

Mint mondta, a férfi és a nő ennek ellenére felhasználta a náluk maradt bélyegzővel és igazolásokkal ellátott adománygyűjtő íveket, s ezzel megtévesztette a sértetteket. Tőlük változó értékben 100 forinttól több ezer forintig vettek át különböző összegeket, a pénzt pedig a gyanú szerint a "maguk javára fordítottak".

Az avasi városrészben élő elkövetőknél tartott házkutatás során megtalált és lefoglalt iratok alapján összesen 226 jóhiszemű sértettet tévesztettek meg, csaknem 200 ezer forintos kárt okozva. A nyomozás kiderítette, hogy a két csaló adománygyűjtő többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Egerben és Kazincbarcikán is "dolgozott".

Az iratokat a rendőrség üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal a napokban megküldi az ügyészségnek. Az eljárás során felmerült az is, hogy amikor az elkövetők az alapítványnál dolgoztak, nem mindig adtak nyugtát, így fennáll a gyanúja, hogy az alapítvány is megsértette a számviteli törvényt, ezért az iratok egy példányát megküldték az ügyben illetékes Vám és Pénzügyőrségnek is - fűzte hozzá Dobi Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását