2024. április 28. - Valéria

STRABAG Festészeti-díj 2008

Öt fiatal képzőművész vehette át az idei STRABAG-díjakat a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) csütörtök este. A fődíjat Borsos-Lőrinc Lilla, az alkotói támogatást Hatházi László András, Sipos Eszter, Tamási Claudia és Varga Rita kapta.
2008. szeptember 11. csütörtök 20:50 - Hírextra
Idén minden eddiginél több, 109 fiatal, 40 év alatti alkotó adta be műveit - emelte ki a díjak átadásakor Appelshoffer József, a STRABAG igazgatóságának tagja. Igazi mecenatúra volt a díj létrehozása - tette hozzá.

A pályázatot jövőre is meghirdetik, de megújított formában. Egy jelentős fődíjért versenyezhetnek 2009-ben nemcsak magyar, hanem osztrák, német és cseh ifjú képzőművészek is.

A díj alapítása óta eltelt 11 év igazolta, hogy a pályázattal sikerült a figyelmet a fiatal képzőművészekre irányítani, a díjátadás pedig mindig komoly szakmai esemény - jelentette ki Bencsik Barnabás, a Lumú igazgatója.

A több mint 100 pályaművet egy szakértő zsűri bírálta el, tagjai voltak: Barbara Baum, Bálványos Anna, Hegyi Lóránd, Pertányi Zsolt és Tanja Skorepa és a Lumú igazgatója.

A fődíjas Borsos-Lőrinc Lilla idén az Ernst Múzeumban szerepelt, 2005-ben fesztiváldíjat kapott Teheránban. Székesfehérvárról indult és Pécsen át került a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol 2006-ban végzett.

Hatházi László András a Pécsi Tudományegyetemen fejezte be tanulmányait, 2003-ban Erasmus-ösztöndíjas volt Marseille-ben. Sipos Eszter Glasgow-ban diplomázott 2007-ben, és 2006-ban Essl-díjat kapott. Tamási Claudia a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, és a Derkovits-ösztöndíj egyik kedvezményezettje. Varga Rita ugyancsak a Pécsi Tudományegyetemen tanult, szintén Derkovits-ösztöndíjas.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását