2024. május 7. - Gizella

Kiállítás a felkelésről

A litvániai szovjetellenese felkelés kilenc évét, az 1944 és 1953 közötti időszakot mutatják be huszonegy nagyméretű, több mint két négyzetméteres molinón a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap nyíló kiállításon - tájékoztatta Medgyesi Konst
2008. április 25. péntek 16:36 - Hírextra

Az évtizedeken át tabunak számító szabadságharcról szóló tárlatot Darius Semaska, a Litván Köztársaság nagykövete nyitja - mondta a muzeológus.

A litvánok szabadságharcáról szóló vásárhelyi kiállítás érzékletesen tárja a nagyközönség elé egy nemzet reménytelen, de ugyanakkor mégis felemelő küzdelmét a függetlenségért - fogalmazott a sajtóreferens. Hozzátette: a litvánok sorsa annyiban hasonlatos a magyarságéhoz, hogy mindkét nép hosszú évtizedeken át kénytelen volt elviselni a szovjet elnyomást. Szintén közös vonás, hogy a litvánok és a magyarok is fegyvert fogtak a sztálinista uralommal szemben.

A litván és angol nyelvű tablók segítségével - melyeket magyar feliratok egészítenek ki - a látogatók megtudhatják, hogy amikor a Szovjetunió a második világháború után megszállta a balti országot, megtorló intézkedések sorához folyamodott az ország békés lakosaival szemben. Letartóztattak mindenkit, akit a szovjet adminisztráció politikai ellenségnek tartott. A büntetőakciók során házkutatásokat tartottak, átfésülték az erdőket, összefogdosták a szovjet hadseregbe való besorozás elől bujkáló férfiakat, sőt, néhány falut lakóival együtt felégettek.

A kutatók adatai szerint Litvánia lakosságának körülbelül 4 százaléka kapcsolódott be közvetlenül partizánként vagy közvetve támogatóként a fegyveres szovjetellenes mozgalomba. A szabadságharcosok nem csak fegyverrel szálltak szembe a megszállókkal, hanem az írott szó erejével is. A partizánháború alatt Litvániában nem kevesebb, mint 72 különböző szamizdat kiadvány jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását