2024. április 28. - Valéria

Olcsóbb meleg?

Pécsett tizenhárom százalékkal csökken a távfűtés ára 2010-ben, amennyiben a baranyai megyeszékhely közgyűlése elfogadja a városi hőerőmű francia érdekeltségű cégével kötendő hosszú távú, 2030-ig szóló hőszolgáltatási szerződést - közölte a város alpolgár
2008. szeptember 11. csütörtök 15:57 - Hírextra
Tóth Bertalan beszámolt arról, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztés lényegi elemeit a képviselők a csütörtöki közgyűlésen vitatták meg, a végleges döntés még ebben a hónapban várható.

A szocialista politikus utalt rá: Pécs távhőszolgáltatásában a hatályos szerződés szerint 2014-ig kizárólagosságot élvező erőművel új kontraktust kötnek, amely mostantól 22 évig lesz hatályban. A cég az erről folyó tárgyalásoknak köszönhetően idén nem emelt és nem is emel árat, a szolgáltatás díja jövőre követi a gázár alakulását, az igazi "kedvezmény" azonban 2010-ben várható.

Hozzátette, hogy a szerződés 2012-től 10 megawatt szabad kapacitást is lehetővé tesz a városnak, vagyis Pécs ezen keretig mástól is vásárolhat hőenergiát.

Az alpolgármester indoklása szerint az erőművel való tárgyalásra, valamint a hosszú távú elkötelezettségre a magas lakossági távhő-szolgáltatási díjak mérséklése miatt lenne szükség, melyek a lakosság nagy része számára egyre komolyabb anyagi terheket jelentenek.

Pécsett évente mintegy 120 ezer forintba kerül egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás távhődíja. Ezzel a baranyai megyeszékhely a középmezőnyben foglal helyet a százezer lakosnál népesebb városok között, de 2010-től várhatóan jobb pozícióba kerül.

Péterffy Attila, a francia Pannonpower Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a vállalatnak a hosszú távú szerződés elengedhetetlen a 2010-re tervezett új biomassza blokkjának megépítéséhez, mert így lehet szavatolni a beruházás megtérülését.

A közgyűlés ellenzéki Fidesz-KDNP frakció vezetője, Páva Zsolt aggályait fogalmazta meg a megegyezéssel kapcsolatban. Azt mondta, a távhődíjak csökkentése előny, de a szerződés hatálya olyan hosszú, hogy ennyi időre a jelenlegi energiapiacon nem lehet kalkulálni.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) frakcióvezetője, Kővári János kijelentette: lévén, hogy az árcsökkentés két év múlva esedékes, a szocialisták egyszerű politikai, választási döntésre készülnek, amely ráadásul megfosztja Pécset a valódi alternatív energiák alkalmazásának lehetőségétől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását