2024. április 29. - Péter

Németh G. Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész temetése

Németh G. Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténészt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját szeptember 23-án helyezik végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta csütörtökön az MTA sajtótitkársága az MTI-vel.
2008. szeptember 11. csütörtök 12:13 - Hírextra
Az akadémikust, a XIX. és XX. századi irodalom- és művelődéstörténet kutatóját szeptember 5-én, 83 éves korában érte a halál.

Az eredetileg magyar-német szakon végzett, majd könyvtárosként tevékenykedő tudós 1955-ben lett az MTA Irodalomtörténeti Intézetének munkatársa. 1965-től tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol 1981-től vezette az általa alapított művelődéstörténeti tanszéket.
1987-től a XIX. századi irodalomtörténeti tanszéket vezette, 1980-tól 1995-ig az Egyetemi Könyvtár főigazgatója is volt.

Számos nagyhírű tanulmány és monográfia szerzője volt, munkásságáért József Attila-díjjal (1976), Akadémiai Díjjal (1980), Déry Tibor-díjjal (1993) és Széchenyi-díjjal (1996) ismerték el.
Németh G. Bélát tagjává választotta a Közép-Európai Tudományos és Művészeti Akadémia, a Magyar-Finn Irodalmi Társaság, a Gesellschaft für Literatur és a Grillparzer Gesellschaft.
Halálával "a magyar irodalom- és művelődéstörténet korszakos egyénisége, értékek őrzője, felmutatója és védője, több tanár- és tudósgeneráció mestere távozott körünkből" - áll a közleményben.

A Széchenyi-díjas irodalomtörténész búcsúztatása szeptember 23-án, kedden 14 óra 15 perckor lesz a Farkasréti temető Makovecz-termében. Az akadémikust a római katolikus egyház szertartása szerint helyezik végső nyugalomra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását