2024. április 28. - Valéria

A Felsőoktatási Kerekasztal ülése

Ülésezik ma a Felsőoktatási Kerekasztal, a grémium napirendjén a jövő évi felsőoktatási hallgatói keretszámok és az emelt szintű érettségi esetleges felvételi követelménnyé tétele szerepel.
2008. június 24. kedd 07:45 - Hírextra
Az MTI információi szerint a következő évben sem változna az államilag támogatott hallgatói összlétszám: az oktatási tárca azt tervezi, hogy jövőre is 56 ezer államilag támogatott hallgató léphet be a felsőoktatási intézményekbe.

A távirati iroda birtokába került munkaanyag szerint alapképzésre 39.650, mesterképzésre 21.700 hallgatót vennének fel. A legmagasabb keretszámot a műszaki területre határozták meg, 9.400 hallgatóban, a gazdaságtudományi területen 6.050, a bölcsészettudományok területén 4.800 a keretszám. Emelkednének a keretszámok az agrár- és a gazdaságtudományi képzésben, csökkenés a társadalomtudományok területén várható.

Tárgyal a testület az emelt szintű érettségi esetleges felvételi követelménnyé tételéről is. Manherz Károly szakállamtitkár a közelmúltban jelentette be, hogy 2010-től emelt szintű érettségi kell majd egy tantárgyból az orvosi és állatorvosi képzésbe történő belépéshez. Elmondta, hogy a kötelező tárgy valószínűleg a biológia lesz, emellett a diákok még a kémia és a fizika között választhatnak.

A Magyar Rektori Konferencia javaslata alapján azt szeretné a tárca, hogy 2011-12-től képzési területenként legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit kelljen tenni a felsőoktatási intézményekbe való belépéshez. A tárca jogszabályt ugyanakkor nem szeretne módosítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását