2024. május 3. - Tímea, Irma

Indokolatlan lépések vagoneladás-ügyben

Az ügyészség szerint alaptalan volt Orosz D. Balázs, a MÁV Cargo egykori jogi igazgatójának meggyanúsítása a 2002-2003-as vagoneladási ügyben indult büntetőeljárásban; így jelenleg csak két gyanúsított van. Indokolatlan volt a MÁV-Cargo három vezetőjének
2008. szeptember 11. csütörtök 16:30 - Hírextra
A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája csütörtökön az MTI megkeresésére küldött válaszlevelében megerősítette a távirati iroda információját, hogy az ügyészség megszüntette Orosz D. Balázs gyanúsítását.

A főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás felett felügyeletet gyakorló ügyész "a neki megküldött iratok felülvizsgálata során hivatalból észlelte, hogy O. Balázs gyanúsítotti kihallgatására bűncselekmény megalapozott gyanújának hiányában került sor, mert az azt megalapozó okiratokat és tárgyi bizonyítékokat a nyomozó hatóság hiányosan szerezte be".

Az ügyész erre figyelemmel a rendőri intézkedést (a gyanúsítotti kihallgatást) saját hatáskörben eljárva hatályon kívül helyezte, ezzel O. Balázs gyanúsítotti jogállása az ügyben megszűnt - olvasható a válaszlevélben.

A sajtóiroda megerősítette az MTI azon értesülését is, hogy az ügyészség szerint indokolatlan volt a MÁV-Cargo három vezetőjének őrizetbe vétele.A főügyészség levelében emlékeztetett rá: a Büntetőeljárási törvény szerint "őrizetbe vétel bűncselekmény megalapozott gyanúja esetén rendelhető el, feltéve, hogy a terhelt előzetes letartóztatása valószínűsíthető". "Tekintettel arra, hogy jelen ügyben egyik fenti feltétel sem állt fent, kijelenthető, hogy az őrizetbe vételre indokolatlanul került sor" - hangsúlyozta a főügyészség válaszában.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szeptember 2-án tudatta, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében nyomoz, három férfit pedig gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanú szerint a férfiak egymilliárd forint kárt okoztak a vasúttársaságnak azzal, hogy kétezer, futásképes vagy kis javítással azzá tehető vasúti kocsit hulladékáron adtak el 2002-2003-ban. Az ügyészségnél kezdeményezték a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, az ügyészség szerint azonban ez nem volt indokolt.

A BRFK az MTI megkeresésére csütörtökön tudatta: az eljárás során a nyomozók három férfit vettek őrizetbe, akik terhére a bűncselekmény elkövetése róható, de jelenleg két gyanúsított ellen folyik a büntetőeljárás, a harmadik férfival szemben a gyanúsítást a Fővárosi Főügyészség hatályon kívül helyezte.

Mint írták, a büntetőeljárás, annak megindításától - 2007 nyara - fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlott és zajlik a továbbiakban is."A nyomozó hatóság az ügyészséggel folyamatos kapcsolatot tartott és tart fenn a továbbiakban is, a nyomozó hatóság az ügyészséggel minden egyes nyomozati cselekmény végrehajtása előtt egyeztetett, az eljáró ügyész a nyomozó hatóság által végzett nyomozati cselekményekről tudomással bírt és bír a továbbiakban is" - tették hozzá.

A nyomozás azután indult, hogy Szép Béla szocialista országgyűlési képviselő feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A politikus az MTI-nek elmondta: a figyelmét az keltette fel, hogy a MÁV Cargo árufuvarozási korlátozást vezetett be Záhony térségére 2007. március 1-jétől.

A cég felhívta az orosz és az ukrán fuvarozókat, hogy átrakásos forgalomba ne adjanak fel árut Záhony felé. Ez az intézkedés sértette a városban élők érdekeit, mert csökkent a munkalehetőségek száma - közölte Szép Béla még szeptember elején az MTI-vel.

Hozzátette: kíváncsi volt a rendelkezés okára, és ekkor derült ki, hogy nincs elég kocsi, ugyanis a vállalat korábban kétezer vasúti kocsi selejtezéséről döntött, mondván, azok nem szükségesek a tevékenységéhez.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerette volna megtekinteni az ezzel kapcsolatos, nyilvános adatnak minősülő iratokat, de ezt a társaság vezetése nem tette lehetővé. Szép Béla ezután fordult Kovács Tamás legfőbb ügyészhez.

Az ügy egyik gyanúsítottja Kovács Imre, aki szeptember 2-ig a MÁV Cargo vezérigazgatója volt. A társaság szeptember 9-i közgyűlése helyreállította vezérigazgatói státusát, Kovács Imre azonban nem fogadta el a visszahelyezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását