2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rendőrség-történeti kiállítás

Pillanatképek a rendőrség elmúlt 100 évének történetéből címmel nyílt kiállítás a nyíregyházi Jósa András Múzeumban szerdán; a szeptember 25-ig látogatható tárlaton a rendvédelmi szervezet egykori egyenruhái, eszközei, járműveinek makettjei láthatók, sőt
2008. szeptember 10. szerda 15:21 - Hírextra
A valamikori ünnepi- és gyakorlóruházat közül negyvenet állítottak ki, bábukon mutatják be a régi, női és férfi rendőrségi egyenviselet darabjait.
A használati tárgyak közül mintegy 80 látható a nyírségi múzeumban, a testületi tagságot bizonyító igazolványok gyűjteményétől kezdve, a fegyelmezést szolgáló kényszerítőeszközökig.
Az utóbbiak között látható egy királyi jogarszerű eszköz is, amelyet egykor elég volt felemelnie a garázdával szemben intézkedő rend őrének, a látványra azonnal abbahagyta cselekményét a legtöbb eljárás alá vont személy.
A rendőri fellépés tisztelete persze nem mindenkinél érvényesült, s ezt a kiállított különféle kéz- és lábbilincsek, gumibotok és tomfák is bizonyítják.
A tárlat külön részét képezik a rendőrségi járművek makettjei, ami arra utal hogy régente is fontosnak tartották, hogy a baj esetén a riasztott rendfenntartó erők a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre érhessenek.
Az érdekes bűnjelek közül is többet kiállítottak Nyíregyházán, a késektől, baltáktól kezdve, a szögesdrótkorbácsig. Az eszközök egy-egy valamikor nagy felháborodást kiváltott bűncselekményhez kötődnek, s őrzik annak emlékét, s vele együtt az ügyben folytatott nyomozás rendőrségi eredményességét.
A bemutatott tárgyak, eszközök a budapesti Rendőrségi Történeti Múzeumból kerültek kéthetes kiállításra a szabolcsi nagyvárosba. A rendvédelmi szervezet közgyűjteményi intézményét Bűnügyi Múzeum néven száz éve, 1908-ban alapították. A II. világháború során az addig összegyűjtött tárgyak és eszközök szinte megsemmisültek, s 1958-ban kezdődött újra az emlékek felkutatása. Az intézmény 1967-ben kapta meg újabb működési engedélyét, mint országos gyűjtőkörű múzeum.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását