2024. április 28. - Valéria

Szép magyar beszéd verseny Győrött: díjátadás

Dicséretesnek minősítette az idei Szép magyar beszéd verseny országos döntőjébe jutott középiskolások szövegválasztását Bencédy József, a bírálóbizottság elnöke a vasárnapi eredményhirdetésen Győrött.
2008. április 20. vasárnap 15:43 - Hírextra

A szakember értékelésében kiemelte: a diákok és felkészítő tanáraik tartalmas szövegeket választottak, s tolmácsolásukkal értékeket közvetítettek.

A professzor ezzel összefüggésben úgy vélekedett: az értékkeresés felettébb időszerű törekvés mai világunkban. Az értékek között áll elsősorban az anyanyelv és a vele elválaszthatatlan hazaszeretet - szögezte le.

Bencédy József kitért a durva és trágár szavak használatára, amelyek - mint rámutatott - homályban hagyják a tartalmat, ha van egyáltalán. Megfogalmazása szerint a durva szavak használata divattá vált a közéletben. A divat és a politikai indulat a közbeszédben sokszor szándékosan erősebb a tartalomnál - mondta a szakember.

A Kazinczyról elnevezett vetélkedőn mintegy 120 gimnazista és szakképző iskolai tanuló vett részt. A határokon túlról 20-nál több diák mérettette meg anyanyelv tudását a bíráló bizottság előtt. A zsűri 15 gimnazistának, ugyanennyi szakképző iskolai diáknak és 5 határon túlról érkezett növendéknek ítélte oda a Kazinczy-érmet.

A vasárnapi eseményen adták át a Kazinczy-díjat azoknak a pedagógusoknak, akik hosszú idő óta elkötelezett nyelvművelő tevékenységet folytatnak iskolájukban. Kazinczy-díjat kapott Oravecz Lászó, a bátonyterenyei Váci Mihály gimnázium tanára, Saffarik Ildikó, a rádi általános iskola tanára és Tekes Rozália, a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola tanára.

A beszéd- és magatartáskultúra területén végzett kimagasló munkájáért Péchy Blanka-díjban részesült Bálint Márta, a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskola nyugalmazott tanára és Egyed Mária, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző Intézet tanára. Mindketten bekapcsolódtak Erdélyből a magyarországi nyelvművelő mozgalomba, s növendékeiket az anyanyelv tiszteletére nevelik.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását