2024. május 21. - Konstantin

Lengyel Zoltán bejelentésre készül

Lengyel Zoltán volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő pénteken bejelentésre készül arról, hogyan szavaz majd az őszi parlamenti ciklusban - tudta meg az MTI a képviselőtől. A volt fideszes politikus - aki egy évvel ezelőtt lépett ki a f
2008. szeptember 10. szerda 07:55 - Hírextra
Lengyel Zoltán 2007. augusztus közepén, rendőrségi ügyét követően lépett ki a Fidesz-frakcióból, és akkor azt mondta: független képviselőként továbbra is Fidesz képviselőcsoportjával szavaz majd az Országgyűlésben, amit az eddigi fontos szavazásoknál, így például az egészségbiztosítási törvény esetében be is tartott.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy szerinte fel kell készülni arra, hogy Gyurcsány Ferenc a politikai túlélése érdekében minden eszközt hajlandó bevetni, akár Fideszről, akár KDNP-ről vagy független képviselőkről van szó. Az ellenzéki politikus azt mondta: a szeptember 15-i első Fidesz-frakcióülésen arról is beszélnek majd, hogy az ősz folyamán a kisebbségi kormány és Gyurcsány Ferenc "a megkísértés, vagy éppen a megzsarolás" különböző eszközeit fogja alkalmazni.

Tóth András, a másik Fidesz-frakcióból kilépett független képviselő a múlt héten az MTI-nek azt mondta: jelenlegi formájában nem támogatná a miniszterelnök jövő évi adóváltoztatásokról szóló csomagját. A politikus szerint meg kell várni, hogy a parlament elé kerüljön a törvényjavaslat, és azt is, milyen módosító indítványokat szavaz meg a többség.

Az biztos, hogy az őszi ülésszakon minden szavazat számít majd a Fidesz és a KDNP frakciószövetségnek és a kisebbségi kormányt vezető szocialistáknak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlament feloszlatását, és előre hozott választások kiírását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi helyzetből, az MSZP-nek pedig az adótörvényekhez és a költségvetéshez szükséges a többség megszerzése.

Az adótörvények és a költségvetés elfogadásához a jelenlévő képviselők 50 százalék plusz egy szavazata szükséges, így a szavazás sikere azon múlhat, hány képviselő voksol vagy marad távol. A parlament feloszlatásához pedig mind a 386 parlamenti képviselő több mint felének, azaz legkevesebb 194 képviselőnek az igen szavazata szükséges.

Ez a többség éppen meglenne, ha az összes ellenzéki képviselő, azaz a 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es továbbá a két Fideszből kilépett független képviselő egyike - Lengyel Zoltán vagy Tóth András - igennel voksolna.

Az önálló MSZP-kormány 190 tagú szocialista frakcióval vágott neki a kisebbségi kormányzásnak, ez a gyakorlatban azonban 188 képviselőt jelent, hiszen a tartósan beteg Horn Gyula és Toller László jó ideje egyáltalán nem tud részt venni a munkában. Az Országgyűlés harmadik független képviselője ugyanakkor, Gyenesei István kormánytag, így a szocialisták összesen 189 szavazattal számolhatnak. Az MSZP-s Szántó János júniusi tragikus halála miatt megüresedett helyet Szabadkai Tamás 32 éves sárbogárdi jogász tölti be, a képviselőjelölt a parlament első ülésnapján leteheti esküjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását