2024. április 27. - Zita

Reklámokról később

Az MSZP és a Fidesz szónokai is azt kérték az Országgyűlésben kedden, hogy a gazdasági reklámtevékenység feltételeiről és korlátairól szóló törvényjavaslathoz várják meg a kívülről, a szakmától jövő módosító indítványokat.
2008. május 6. kedd 12:08 - Hírextra
Az általános vita folytatásában - a Ház két héttel ezelőtt kezdte az előterjesztés tárgyalását - Szanyi Tibor (MSZP) azt mondta, a dohányreklám esetében "kicsit túlfutottak" a kívánatos célokon, mert olyan előírásokat alkalmaznak, amelyeknek gyakorlati hatásai elhanyagolhatóak, emellett a dohánygyártókat és a forgalmazókat annak teszik ki, hogy egyetlen apró eltérés miatt súlyos büntetéseket kockáztassanak.

A szocialista képviselő kiemelte: a törvényjavaslat komoly felelősséget terhel a postára, az általa forgalmazott, de borítékba zárt, azaz nem ismert tartalmú küldemények vonatkozásában. Szerinte ez a túlszabályozás esete, hiszen ha érvénybe lépne a törvény, akkor arra kényszerülnének a postahivatalokban, hogy egyenként felbontsanak minden levelet.

Szanyi Tibor arra kérte az Országgyűlést, hogy a kívülről jövő, potenciális módosító indítványoknak adjanak még időt. Mint mondta, ellenzéki oldalról nem alaptalanul hangzottak el olyan kritikák, hogy a jogszabály egyik-másik eleme "kiérleletlen".

Józsa István (MSZP) közölte: a törvényjavaslat alapvetően az uniós jogharmonizáció keretében szükségessé vált néhány szabályozásban tesz pontosítást, és a cél az, hogy a fogyasztók rendezettebb, szervezettebb és korrektebb reklámgyakorlatot tapasztalhassanak maguk körül.

A képviselő szerint Magyarország ugyan nem számít túlzottan nagy piacnak, de a reklámtevékenység egyre bővül és intenzívebbé válik. Hozzátette: a vásárlók számára sokszor öncélú, értelmetlen és visszataszítónak tűnő reklámtevékenység valamelyest visszaszorulhat a törvény segítségével. Józsa István javasolta a törvényjavaslat elfogadását, mert az tisztább helyzetet eredményez. Megjegyezte: a törvény elfogadása után egy-két évvel a tapasztalatokat értékelni kell.

Koszorús László (Fidesz) ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény módosításra szorul, és várják az érintett szervezetek módosító javaslatait, amelyek hozzájárulhatnak egy jó törvény megszületéséhez. A Fidesz módosító indítványai és a társadalmi egyeztetés után olyan törvény születhet, amely a szakmának is megfelel és az állam bevételeit sem fogja csorbítani - közölte.

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslat összefügg a fogyasztóvédelmi törvénnyel, felsorolja, mely termékek nem reklámozhatók. Ebbe a körbe tartozik egyebek mellett a fegyver, a lőszer és a dohányáru. Utóbbi reklámozásának tilalmánál azonban kivételeket fogalmaz meg a törvényjavaslat.

Az általános vita korábbi részében elhangzott, hogy a javaslat megengedi a dohánytermékek forgalmazóinak szóló szakmai célú reklámot, továbbá az Európai Gazdasági Térségben előállított sajtótermékben szereplő reklámot, amennyiben a terméket a térségen kívül terjesztik. Szintén kihelyezhető dohányreklám a dohány-szaküzletekben, ha azt csak a bent lévők láthatják - erre a reklámra nincs sem tartalmi, sem méretbeli korlátozás.

Más üzletekben csak a dohányáru megnevezését, fotóját, a gyártó nevét lehet kihelyezni az elkülönített forgalmazási helyen. A reklám mérete nem lehet nagyobb az elkülönített hely felületének 20 százalékánál, és ugyanekkora arányban egészségügyi információt kell tartalmaznia.

Mint elhangzott, a dohánytermékek reklámjának teljes tilalma helyett két ok miatt döntöttek a korlátozott reklám mellett: az uniós szabályok megengedik a szűk körű reklámot, ha azt a nemzeti szabályok lehetővé teszik, az Alkotmánybíróság pedig megállapította, hogy a magyar alkotmányból nem vezethető le a teljes tilalom.

Tilos a reklámozás az óvodákban, valamint az általános- és középiskolákban, kivéve, ha az egészség- vagy a környezet védelmét szolgálja. Korlátok közé kerül a direkt marketing: magánszemélyeket reklámmal megkeresni - történjen az bármilyen eszközzel - csak akkor lehet, ha az illetők ehhez előzetesen kifejezetten hozzájárultak.

Az elnöklő Mandur László közölte: az általános vitát hamarosan folytatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását