2024. április 28. - Valéria

Az idő kulcskérdés lehet

Kiszámíthatatlan az MSZP és az SZDSZ csütörtöki egyeztetésének végkimenetele, de várhatóan kézzelfogható eredmény nélkül zárul majd - összegezhető az MTI-nek nyilatkozó politikusok véleménye alapján.
2008. szeptember 10. szerda 18:54 - Hírextra
Az előzetes nyilatkozatokból az látszik, hogy mindkét pártnak jó, ha van még ideje, mielőtt bármilyen konkrét döntés születik. Az SZDSZ-es politikusok véleménye nem egységes, nyilatkozataik árnyaltak, álláspontjukat a hétvégi frakcióülés is befolyásolhatja.

Az MTI úgy tudja, az MSZP országos elnökségének kedd éjszakai ülésén a párt vezetése és a miniszterelnök kompromisszumot kötött. A szocialisták - ahogy a miniszterelnök javasolta - kongresszust tartanak, ám annak lehetséges időpontját nem rögzítették le szeptember 27-ére, hanem kitolták október 11-ig. Egyes források szerint a kongresszus időpontjának "lebegtetése" arra jó, hogy októberre már látszani fog, van-e esély a kisebbségi kormány adójavaslatinak elfogadására.

Gyurcsány Ferenc szerdán az MTI-nek úgy nyilatkozott, csökkentették a nyomást az SZDSZ-en azzal, hogy két héttel több időt hagytak a tárgyalásokra.

A távirati iroda úgy tudja, a szocialista vezetés és Gyurcsány Ferenc közötti megegyezés másik része szerint nem határozták meg előre, milyen tartalom eldöntésére hívják majd össze a küldötteket. A kormányfő az MTI-nek adott interjújában azt mondta, ha már csütörtökön, az első egyeztetés után megszakadnak a tárgyalások az SZDSZ-el, akkor ezt a magatartást fogják megpróbálni megérteni és elemezni.

"Azt már látjuk, hogy mit mondanak rólunk, azt szeretnénk jobban megtudni, hogy mit gondolnak az országról. Erre nekünk presztízs nélkül, érzékenység nélkül minden lehetőséget ki kell használnunk" - hangsúlyozta. Mint mondta, azzal nem foglalkoznak, hogy milyen mandátuma van az SZDSZ elnökének, mert az MSZP-nek jóhiszeműen kell közelednie az SZDSZ felé: ha a párt elnökével tárgyal, akkor azt kell feltételezni, hogy a párt álláspontját képviseli.

Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő szerdai - Horn Gáborral közösen - tartott sajtótájékoztatóján továbbra is a szakértői kormány létrehozását szorgalmazta, és hangsúlyozta, hogy a Megegyezés című programot az SZDSZ nem tudja támogatni, mert az "pótcselekvés, a lassú agónia politikai programja".

Horn Gábor liberális ügyvivő arról beszélt, hogy az SZDSZ sohasem mondta, hogy nem akar tartalmi kérdésekről tárgyalni, hiszen tartalmi, szakmai problémákról bárkivel hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, de a "Megegyezés" programot ő is elutasította.

Az MTI információi szerint az MSZP tárgyalódelegációja - amelyet Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vezet, és tagja Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, illetve Szekeres Imre és Juhász Ferenc elnökhelyettes - elsősorban a kormány által szerdán elfogadott középtávú munkatervet viszi magával az egyeztetésre.

A távirati iroda úgy tudja, hogy az SZDSZ részéről Fodor Gábor pártelnök mellett várhatóan Kóka János frakcióvezető, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő vesz részt a tárgyaláson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását