2024. május 2. - Zsigmond

25 éves nemzetiségi színház

Alapítása negyedszázados évfordulójára készül a Szekszárdi Német Színház, a Deutsche Bühne Ungarn. A múltat - egy a színház jövőjét meghatározó tanácskozást követően - Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke idézte fel.
2008. szeptember 10. szerda 18:43 - Hírextra
Valamikor a nyolcvanas évek elején vetődött fel, hogy szükség lenne nemzetiségi színházakra - emlékeztetett az elnök. A megvalósulásig - 1983-ig - még évek teltek el, de szekszárdi Babits Mihály Művelődési Központ kamaraterme rendelkezésre állt, a német színház ott kezdhette meg a működését.

Ezt néhány év alatt kinőtték, a kilencvenes évek elején jelentős németországi támogatással megvásároltak és átépítettek Szekszárd központjában egy régi mozit, a mai Deutsche Bühne Ungarnt, amelyet a felújítás után Göncz Árpád köztársasági elnök avatott föl.

Az új épületben Frigyesi András irányításával kezdte el munkáját a társulat, egy átmeneti időszakban Dávid Zsuzsa, majd egy évig a Bautzenből jött Claudia Novitny vezette az együttest.
Most második ötéves ciklusát tölti ezen a poszton Frank Ildikó, aki első megválasztásakor az ország legfiatalabb színdirektora volt. Az eltelt évtizedek során a magyar színházi élet jelesei is gyakran megfordultak a Deutsche Bühne Ungarn színpadán, például Gera Zoltán, Mécs Károly és Schubert Éva.

A Szekszárdi Német Színháznak hivatása, hogy színvonalas teátrumként működjön és lehetőleg minden korosztályt megszólítson előadásaival. Ifjúsági daraboktól a klasszikusokig sokféle mű szerepel a repertoárjukon.

Feladata az is, hogy a német drámairodalom kiemelkedő alkotásait bemutassa, ezekkel eljusson olyan területekre, ahol magyarországi németek élnek, gyakorta felléptek Móron, Veszprémben, Pécsett és Budaörsön is.

A színházat a Tolna Megyei Tanács alapította, jogutódként a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a gazda, 2004. január 1-től együtt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával.

A napokban megalakították a Magyarországi Német Színházért Társulási Tanácsot, amelynek hat tagja közül 3-3-at a megyei, illetve a német önkormányzat delegál. Az elnöki posztot éves váltásban töltik be a két testület képviselői. Most Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke látja el a feladatot.

A tanács létrehozásával a finanszírozás is javult, a korábbi összeg kétszeresét, 42 millió forintot ad a megyei önkormányzat a színháznak, az Országos Német Önkormányzat további 21 millió forintot tesz hozzá. Így megvalósulhat például a régi elképzelés, a légkondicionálás beépítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását