2024. április 29. - Péter

Szakrális Művészetek Hete

A Reneszánsz Év keretében a szeptember 14. és 22. között megrendezendő Szakrális Művészetek Hete egyebek mellett kortárs művészeti kiállítással, zenei és színházi előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényhez Budapest mell
2008. szeptember 9. kedd 13:55 - Hírextra
A Szakrális Művészetek Hetét, melynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak azon képzőművészeti kincsek, zenei különlegességek, melyek ihletői bibliai témák voltak, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg Emeljük föl szívünket! címmel vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója a rendezvénysorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón reményét fejezte ki: a Szakrális Művészetek Hete megnyitja mindenki lelkét, gondolkodását, hitét annak érdekében, hogy mindenki egymásra találjon függetlenül társadalmi, szociális és hitbeli hovatartozásától.

Dragonits Márta, a rendezvényt szervező Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a művészet olyan eszköz, amellyel rá lehet világítani a szépségre, "ami maga az igazság. Ha látjuk, mi a jó, a szép, reménytelibb életünk lehet" - fűzte hozzá.

A nemzeti múzeum, melynek kupolaterme két hétre díszes körszentéllyé alakul, eddig még soha be nem mutatott Mátyás kori liturgikus kincseket tár a látogatók elé. A pompás textil- és ötvös remekek - kelyhek, keresztek, úrmutatók - közül kiemelkedik az a selyemből szőtt és arannyal hímzett miseruha, melyet Mátyás király Firenzében készített trónkárpitjából alakítottak át főpapi ornitussá.

Az érdeklődők számtalan, eddig a nagyközönség elől elzárt kinccsel ismerkedhetnek meg, úgy mint a palóc öltöztetős Mária kegyszobor "ruhatára", a mai magyarországi szerzetesrendek viseletei, kódexek, zászlógyűjtemény. Most először tekinthető meg a Kiscelli Múzeum kriptája is.
A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Textilmúzeum mellett a Pálos Könyvtár, a Magyar Szentek Temploma, a Mária Magdolna Torony, a Szent Mihály Kápolna, a Viselettörténeti Babamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Szent Margit Gimnázium is csatlakozott a programsorozathoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását