2024. március 29. - Auguszta

Sátoraljaújhely polgármestere félreértette

Az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója szerint az óvodáztatási támogatás koncepciójának teljes félreértése Sátoraljaújhely polgármesterének kérése, amelyben a jogszabály felülvizsgálatát kéri az állampolgári jogok, illetve az oktatási jogok bizto
2008. szeptember 9. kedd 18:27 - Hírextra
Szamosvölgyi Péter, a zempléni város első embere az MTI-vel hétfőn közölte: levében fordult Szabó Mátéhoz, illetve Aáry-Tamás Lajoshoz, hogy vizsgálják felül a kormány azon döntését, amely szerint 2009. január 1-jétől a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára óvodába járási támogatás jár.

Ezen támogatásban azon családok részesülnek, ahol a szülők végzettsége a 8 általános iskolai osztályt nem haladja meg. "Ez a kitétel - meggyőződésem szerint - sérti az esélyegyenlőséget, diszkriminál, hátrányos helyzetbe hoz, de legfőképp azokat az állampolgárokat "jutalmazza", akik önhibájukból nem tudtak vagy nem akartak továbbtanulni" - fogalmazta levelében a polgármester.

Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a társadalmi rétegződés alapján a mélyszegénységben, a lehető legnyomorúságosabb helyzetben lévő családokat kívánják a támogatással segíteni. Nem arról van szó, hogy bárkit is diszkriminálnának, vagy kirekesztenének valamilyen támogatási rendszeréből - mondta a főigazgató.

Rámutatott: fókuszálni kívánnak a társadalom legszegényebb rétegére, illetve azokra, akik oktatási szempontból a lehető legrosszabb körülmények között vannak.Az egész koncepció félreértelmezéséről van szó a főigazgató szerint. Hozzátette: valóban nem részesülhetnek a támogatásból a szakmunkás végzettséggel rendelkező szülők gyermekei, de éppen amiatt határozták meg így a legrászorultabbak körét, hogy a segítség első hulláma azokhoz érhessen el, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

A támogatás egyik feltétele, hogy a gyermekvédelmi kedvezményben részesüljenek az érintettek, illetve oktatási szempontból is rászorulók legyenek. Ezt a szülők iskolai végzettsége mutatja - mondta.

A tárca előzetes becslései szerint várhatóan mintegy 20 ezer gyermek után járhat majd óvodáztatási támogatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását