2024. április 28. - Valéria

SZDSZ: Ésszerű költségvetés kell

Az országnak nem szigorú, hanem ésszerű költségvetésre van szüksége - mondta Eörsi Mátyás, az SZDSZ parlamenti frakciójának vezetője pénteken Veszprémben, a liberális frakció kétnapos kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.
2007. szeptember 7. péntek 17:10 - Hírextra

A költségvetés akkor ésszerű, ha a költekezés nem haladja meg a bevételeket, és helytelen, ha a magyar állam eladósodik - közölte Eörsi Mátyás. Hozzátette: a szabad demokraták pártolják az adócsökkentést, de ez az álláspont nem előzheti meg az egyensúly szempontját.

A frakcióvezető azt mondta, ha 2007 az egyensúlyteremtés éve, akkor 2008 legyen az adó egyszerűsítésének, 2009 pedig az adó csökkentésének az éve. Az SZDSZ egy ilyen költségvetési gondolkodást tud támogatni - jegyezte meg. Leszögezte: a szabad demokraták "sehol, semmilyen területen semmilyen adóemelést" nem fognak támogatni.

Mint elhangzott, a liberális párt kiemelten fontosnak tartja, hogy a jövő évi költségvetésben el kell érni a környezetvédelmi hatóságok megerősítését. Eörsi Mátyás úgy fogalmazott, hogy nem íróasztalokat kívánnak létesíteni, hanem a valóságos ellenőrzési munkát akarják javítani.

"Joggal tarthat igényt kitüntetett költségvetési figyelemre a kultúra és a művészet is, ezért a büdzsében rögzíteni kell az innovatív kulturális teljesítmények elismerésére alkalmas forrásokat, és érdemes újragondolni a támogatási eljárásokat is" - fogalmazott Eörsi Mátyás. Az SZDSZ ezen kívül fontosnak tartja az élőmunka terheinek csökkentését és az átlag körüli jövedelmek adóterheinek a mérséklését is a ciklus következő éveiben.

Eörsi Mátyás azt mondta, 2010-re egy működőképes és európai színvonalú egészségügyet kívánnak a magyar lakosság rendelkezésére bocsátani, ehhez azonban nem elegendő "egy pusztán megtakarítási célú költségvetési politikát támogatni", hanem olyan intézményi rendszerre van szükség, amelyben meghatározó az abban résztvevők érdekeltsége.

"Ha ezt az érdekeltséget nem tudjuk megteremteni, akkor bármilyen jó szándékú kormányzati politika mellett sem tudjuk elérni az egészségügyre vonatkozó céljainkat" - jegyezte meg. Az SDZSZ ezért "azzal az elszántsággal és elkötelezettséggel folytatja a tárgyalásokat a koalíciós partnerével az egészségügyi reformról, hogy az érdekeltségen alapuló intézményi megoldásból nem tud engedni a magyar lakosok érdekében" - hangsúlyozta Eörsi Mátyás.

Veres János pénzügyminiszter, aki a liberális frakció péntek délelőtti zárt körű ülésének a vendége volt, a sajtótájékoztatón elmondta: a 2008. évi költségvetés elsősorban a konvergencia-program végrehajtását szolgálja és kiemelten azt, hogy az uniós pénzforrásokat minél nagyobb arányban használják fejlesztésekre.

A jövő évi költségvetés az ehhez szükséges feltételrendszer kialakításáról rendelkezik - mondta a pénzügyminiszter. Veres János tájékoztatott arról is, hogy a közpénzügyi felelősségről szóló törvényjavaslatot többpárti egyeztetést követően szeretnék elfogadtatni az őszi parlamenti ülésszakon.
A pénzügyi tárca vezetője kérdésre válaszolva elmondta: a PM időben megteszi az előterjesztését a kormánybak a jövő évi adójogszabályok módosításáról, ami azonban ma még nem nyilvános, újsághíreket pedig nem kíván kommentálni. Veres János ugyanakkor megjegyezte, hogy az adójogszabályok módosítására az egyszerűsítés, a kevesebb bevallás és kevesebb adó, valamint a kevesebb bevallási sor lesz a jellemző 2008-tól kezdődően.

Tervezik a megszüntetését több eddig alkalmazott kiskapunak és gyakorlatnak, amelyek azt szolgálták, hogy ne mindenki azonosan és arányos mértékben vegyen részt a közterhek viselésében - fogalmazott Veres János.

Tájékoztatása szerint a szaktárca jövő évi tervei között szerepel "egy új fogalmazású áfatörvény" beterjesztése, hogy "az eddigi gyakorlatban esetleg az államot megillető, de be nem fizetett közterheket is be lehessen szedni". Az új fogalmazású áfatörvény-javaslat nem jelent majd új áfamértékeket, tehát az eddig alkalmazottak szerepelnek az új javaslatban is - hangsúlyozta a pénzügyminiszter Veszprémben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását