2024. május 14. - Bonifác

Kik lesznek az új díszpolgárok?

Tizennégy új díszpolgára lehet idén Budapestnek, ha a javaslatokat kedden elbíráló eseti bizottság álláspontját osztja majd a hó végén a Fővárosi Közgyűlés is - tudta meg az MTI a testület tagjaitól.
2008. szeptember 9. kedd 15:43 - Hírextra
Tájékoztatásuk szerint a díszpolgári cím várományosai között hét közéleti személyiség és hat vízilabdázó, valamint az edzőjük szerepel, akik idén egymás után immár harmadik alkalommal szereztek olimpiai bajnoki aranyérmet.

Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán vízilabdázót, Kemény Dénes edzőt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Tarlós István és politikustársa, Rátonyi Gábor javasolta. Csomós Miklós, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese az MTI-nek nyilatkozva örömének adott hangot amiatt, hogy javaslatukat támogatta az eseti bizottság.

Díszpolgári címet javasolt Demszky Gábor főpolgármester Zwack Péter üzletembernek és Heller Ágnes filozófusnak. Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes Berek Katalin színművészt, Juhász Ferenc költőt, Márk Gergely rózsanemesítőt, Marton László szobrászművészt és Szelényi Iván szociológust javasolta.

A Pro Urbe Budapestért Díj több mint 40 jelöltje közül az eseti bizottság kiválasztotta azt a hat személyt, aki a hatályos fővárosi rendelet alapján évente elismerést kaphat. Fehér László festőművész, Fenyő Miklós zenész, Iványi Gábor lelkész, Koncz Zsuzsa előadóművész, Papp László kórházi főigazgató és Paskai László bíboros elismerési javaslata kapta a legtöbb szavazatot a bizottságban.

Csomós Miklós megjegyezte, hogy több javaslat csak azáltal kapott zöld utat, hogy az ellenzék is támogatta azokat.Csakúgy mint tavaly, idén sem kapta meg a szükséges szavazatot Schneller István, Budapest korábbi főépítésze és főpolgármester-helyettese, akit Demszky Gábor javasolt elismerésre.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember végén véglegesíti az eseti bizottság döntését, a kitüntetéseket pedig november 17-én, Budapest ünnepnapján, a városegyesítés 135. évfordulóján adják majd át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását