2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fidesz-SZDSZ egyetértés

A Fidesz és az SZDSZ elfogadja az MSZP javaslatait a Nabucco gázvezeték megépítésével összefüggő előterjesztéshez, így ötpárti egyetértés van ahhoz, hogy a parlament az ősszel a lehető leghamarabb napirendre vegye és elfogadja azt. Kóka János (SZDSZ) és N
2008. szeptember 9. kedd 15:47 - Hírextra
A találkozót követően a Fidesz és az DSZ közös közleményben tájékoztatta az MTI-t. Mint írták, a Nabucco gázvezeték mind Európa, mind Magyarország orosz gáztól való függőségét enyhítené. A kommüniké kitér arra, hogy ezt szándékot erősítette Kóka János liberális frakcióvezető (korábban gazdasági miniszter) tavalyi közép-ázsiai körútja, és ezt a fajta elkötelezettséget mutatta a Németh Zsolt nevével jegyzett 2007-es határozati javaslat is.

Az idén tavasszal megkezdett ötpárti tárgyalásokon néhány kérdésben vita alakult ki. Az SZDSZ országgyűlési határozati javaslatot készített, amely a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság felállítását kezdeményezte. Az MSZP azonban jelezte, több ponton módosítaná az elképzelést. Az ezt követő tárgyalások során a Fidesz és az SZDSZ olyan közös álláspontra jutott, amellyel lényegében a KDNP és az MDF is egyetértett - áll a közleményben.

A keddi találkozón Kóka János és Németh Zsolt úgy látta, a több lábon állást jelenleg csak a Nabucco gázvezeték megépítése képes garantálni, ezért a projekt megvalósítása nemcsak Magyarország, de egész Európa stratégiai érdeke. Az elmúlt hetek kaukázusi konfliktusai alapján világos, hogy Oroszország gázszállítási monopóliumának megtörése Magyarország és az EU számára egyaránt fontos - szögezték le.

Az SZDSZ és a Fidesz a konszenzus megteremtése érdekében elfogadja az MSZP módosító javaslatait, így mind az öt parlamenti párt egyetértése megvan, hogy a szocialisták javaslataival kiegészült határozati tervezetet a parlament ősszel a lehető leghamarabb napirendjére vegye és ötpárti támogatással elfogadja" - olvasható a közös közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását