2024. május 5. - Györgyi

Csak négy lovagrenddel áll kapcsolatban

A Magyar Köztársaság négy lovagrenddel van kapcsolatban, rajtuk kívül nem hivatalos kapcsolatot sem tart fenn más lovagrendekkel, még ha közülük egy-kettő ennek ellenkezőjét is állítja - közölte a külügyi tárca helyettes szóvivője kedden az MTI-vel.
2008. szeptember 9. kedd 11:10 - Hírextra
Kizárólag a Szuverén Máltai Lovagrenddel áll fenn államközi megállapodáson alapuló, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat - hangsúlyozta közleményében Kohári Lajos. Hozzátette: ez alapján a Szuverén Máltai Lovagrend - akárcsak a világ számos más országában - magyar földön is diplomáciai mentességet és jogosultságokat élvez.

A kommüniké kitér arra, hogy Magyarország kormányközi megállapodás alapján tart fenn kapcsolatot a Szent Lázár Lovagrenddel, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartóságával és a Johannita Rend Magyar Tagozatával, amelyek bizonyos, tevékenységük végzéséhez szükséges könnyítéseket kapnak.

Kohári Lajos kiemelte: a tárca elutasította több hasonló szervezet nemzetközi jogi státusára vonatkozó bejegyzési kérelmét, így azok Magyarországon kizárólag polgári jogi alapokon működnek, és hiába hirdetik, hogy nemzetközi státuszt és kiváltságokat élveznek. Mint írta, a tárca semmiféle diplomáciai, illetve külügyi igazolványt nem adott ki számukra, mint ahogy diplomáciai rendszámot sem. A minisztérium erről tájékoztatta az érintett magyar hatóságokat, illetve megtette a szükséges bejelentést. Ha az el nem ismert, csupán egyesületi alapon létező lovagrendek igazolványokat bocsátanak ki, azok a személyazonosság igazolására nem alkalmasak, és semmiféle kedvezményre, így könnyített, illetve soron kívüli határátlépésre sem jogosítanak fel senkit - áll a közleményben. A Külügyminisztérium külön is elhatárolódik a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségétől és a Saint Ouen és Csillag Szuverén Lovagrendtől, amelyek "azt sugallták, mintha a tárca elismerné őket, valamint az általuk a minisztériumnak megküldött dokumentumokat".

Az MTI múlt héten szerdán számolt be arról, hogy egy Magyarországon egyesületként bejegyzett lovagrend "diplomata-útlevelei" és rendszámai ügyében nyomoz a rendőrség közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosítójel meghamisítása miatt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa, Trapp Zoltán akkor azt mondta: egy, még februárban nyilvánosságra hozott nyomozás 10 milliárdos, bérleti szerződéseken alapuló csalássorozat mellékszálaként derült fény a lovagrendi útlevelek és rendszámok ügyére. Az egyik házkutatás során találtak rá egy autón a zöld színű rendszámtáblára, amelynek tulajdonosa felmutatta a Szent Ouen és a Csillag Lovagrend által kiállított "diplomata-útlevelét" is.

A nyomozó közlése szerint tudnak olyan zöld rendszámról, amely mintegy 200 ezer forintos parkolási bírságot halmozott fel. Trapp Zoltán annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy ezek a rendszámok nagyon nehezen köthetők személyekhez, jelenleg csak 5-6 darabhoz tudnak autótulajdonost kötni.

Azt korábban a nyomozó is leszögezte, hogy a nyomozás során a Külügyminisztériummal és a francia nagykövetséggel is együttműködnek a gazdaságvédelmi nyomozók. Trapp Zoltán közlése szerint a magyarországi egyesületi formához hasonlóan Franciaországban is regisztrálták a "lovagrendet".

A szervezet egyébként többek között egy felsőoktatási intézménnyel, illetve Sárbogárd önkormányzatával is kulturális együttműködési megállapodást kötött.
A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy aki lovagrendi útlevelet nyújt át azonosításra, közokirat-hamisítást; aki pedig lovagrendi rendszámot szerel az autójára, egyedi azonosítójel meghamisításának bűntettét követi el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását