2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az SZDSZ és a Fidesz közös közleménye a magyar energiaellátás biztonságáról és a Nabucco-projektről

A mai napon Kóka János (SZDSZ) és Németh Zsolt (Fidesz) hazánk energiaellátásáról tárgyalt.
2008. szeptember 9. kedd 14:43 - Hírextra
Mint ismeretes, a Nabucco gázvezeték enyhítené mind Európa, mind Magyarország orosz gáztól való függőségét. 2007-es közép-ázsiai körútja során Kóka János is ugyanezt a szándékot erősítette. Ezt a fajta elkötelezettséget mutatta a Németh Zsolt nevével fémjelzett 2007-es határozati javaslat is.

A 2008 tavaszán megkezdett ötpárti tárgyalásokon néhány kérdésben azonban vita alakult ki. A liberális párt országgyűlési határozati javaslatot készített, amely Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő, eseti bizottság felállítását kezdeményezte. Az MSZP azonban jelezte, több ponton módosítaná az elképzelést. Az ezt követő tárgyalások során a Fidesz és az SZDSZ olyan közös álláspontra jutott, amellyel lényegében a KDNP és az MDF is egyetértett.

A mai találkozón Kóka János és Németh Zsolt egyaránt úgy vélte, hogy országunk gázellátása nem csupán energiapolitikai, hanem egyben geostratégiai és biztonságpolitikai kérdés is. A két politikus egyaránt kulcsfontosságúnak tartja, hogy hazánk a beszerzési források tekintetében is diverzifikálja gázellátását. Erre már csak azért is kiemelt szükség van, mert Magyarország jelenleg a legkiszolgáltatottabb uniós tagállamok egyike. A több lábon állást jelenleg csak a Nabucco gázvezeték megépítése képes garantálni, ezért a projekt megvalósítása nemcsak hazánk, de egész Európa stratégiai érdeke. Az elmúlt hetek kaukázusi konfliktusai alapján világos, hogy Oroszország gázszállítási monopóliumának megtörése Magyarország és az EU számára egyaránt fontos. A Nabucco Európa kiemelt közösségi energiaprojektje. Támogatása nem csupán megegyezik alapvető nemzeti érdekeinkkel, de egyben határozottan jelzi: Magyarország elkötelezett a közös európai energiapolitika megerősítése mellett.

A SZDSZ és a Fidesz szerint végre érdemi politikai lépésekre van szükség ahhoz, hogy a Nabucco-gázvezeték megépüljön. Ezért mindkét párt úgy döntött, hogy a konszenzus megteremtése érdekében elfogadja az MSZP módosító javaslatait. Így tehát mind az öt parlamenti párt egyetértése megvan ahhoz, hogy a szocialisták javaslataival kiegészült határozati tervezetet a parlament ősszel a lehető leghamarabb napirendjére vegye, és ötpárti támogatással elfogadja.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását