2024. április 20. - Tivadar

A császármetszés növeli a cukorbetegség kockázatát

Németországban és Magyarországon is napjainkban szinte minden harmadik csecsemő császármetszéssel jön világra. Tizenöt évvel ezelőtt még csak fele ennyi volt a császármetszések száma. Az okok sokrétűek - a nők fájdalomtól való félelme, vagy az időpont meg
2008. szeptember 9. kedd 07:55 - Hírextra
Északír kutatók most a császármetszés eddig nem ismert árnyoldalára világítottak rá - tudósít a Die Welt című német hírmagazin. Már régóta ismeretes, hogy trombózis, fertőzés vagy az altatás szövődményei fenyegetik a leendő anyát. A belfasti Queen's Egyetem kutatói, Chris Cardwell és Chris Patterson tizenhat ország tízezer, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekének adatait kiértékelve azonban meghökkentő összefüggésre leltek. A kontrollcsoportot több mint egymillió nem cukorbeteg gyermek alkotta. A császármetszéssel született gyerekeknek jelentősen, húsz százalékkal nagyobb hányada betegedett meg 1-es típusú cukorbetegségben.

A kutatók számára rejtély, hogyan növelheti a császármetszés a cukorbetegség kockázatát. Nem találtak összefüggést viszont a diabétesz és a nők kora, a születési súly vagy a csecsemők táplálása között. Az biztos, hogy Németországban egyre emelkedik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma - százezerből mintegy 13 gyermek érintett, az arány évente 3-4 százalékkal nő. Lehetséges tehát, hogy a jelenség tényleg összefügg a császármetszések növekvő számával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását