2024. május 5. - Györgyi

Randolph Braham kitüntetése

Randolph Braham történészt, a magyar holokauszt neves amerikai kutatóját tüntette ki vasárnap a New Brunswicki-i Amerikai Magyar Alapítvány az általa adományozott Abraham Lincoln-díjjal.
2008. szeptember 8. hétfő 07:56 - Hírextra
Az elismerést - amellyel kiemelkedő eredményeket elérő magyar származású embereket, a magyarság érdekében, a magyar névnek és kultúrának elismerést szerző amerikai személyiségeket jutalmaznak - az alapítvány székhelyén, a New Jersey állambeli New Brunswickban adta át Harsányi Zsolt, az alapítvány elnöke.

Az Amerikai Magyar Alapítványt magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerűsítse az Egyesült Államokban. Különböző adományokból kiadványokat, akadémiai programokat, ösztöndíjakat támogat. Múzeumát, könyvtárát és levéltárát New Brunswickban, 1989-ben nyitotta meg.

A Lincoln-díjat korábban mások mellett olyan személyiségeknek adományozták, mint Bay Zoltán fizikus, Milton Friedman Nobel-díjas

közgazdász, Hargitay Mariska színésznő és Dohnányi Ernő zeneszerző.
Randolph több mint hetven könyvet írt és szerkesztett a magyarországi és a romániai holokausztról. A magyar származású professzor idén májusban nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a magyarországi antiszemitizmus erősödése miatt Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlap március 19-i számában közölt - a történész megítélése szerint "arcátlanul antiszemita" - cikke kapcsán.

Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában ugyancsak vasárnap nyílt meg és egy hétig látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat. A "Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház" című vándorkiállítást korábban az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és washingtoni Kossuth-házban is bemutatták.

A tárlathoz kapcsolódva Randolph Braham A semleges országok diplomatái Magyarországon és a holokauszt címmel tartott előadást. Jövő szerdán Philip Cantor pedagógus a zsidómentő diplomatákról értekezik, vasárnap pedig Dvorah Hilsenrath, a magyarországi holokauszt egy túlélője személyes élményeit eleveníti fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását