2024. április 25. - Márk

Mindenkit meglepett a pártelnök lemondása

Váratlanul bejelentette lemondását a berlini kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt eddigi elnöke. Tisztségét ügyvivőként a külügyminiszter tölti be, akit a párt vezetősége egyben felkért arra is, hogy a jövő évi parlamenti választáson legyen a szociá
2008. szeptember 8. hétfő 10:38 - Hírextra
Eredetileg nem vártak látványos változást a Szociáldemokrata Párt vezetőségének múlt hétvégén tartott vezetőségi ülésétől, de a Schwielowsee környéki festői környezetben tartott tanácskozásokon mégis jelentős személycserére került sor.

A párt élén álló Kurt Beck, akinek elnöklete alatt a szociáldemokraták népszerűsége erősen visszaesett, váratlanul bejelentette lemondását. Döntését nyílt levélben indokolta, kijelentve, hogy céltudatosan terjesztett hamis jelentések gáncsolták a munkáját és leszűkítették a mozgásterét, és ilyen körülmények között nem maradhatott tovább tisztségében.

A pártelnökséget ügyvivőként a jelenlegi külügyminiszter, Frank Walter Steinmeier tölti be. A vasárnapi vezetőségi ülésen - a várakozásnak megfelelően - öt választották a párt kancellárjelöltjévé is. Első nyilatkozatában Angela Merkel úgy vélte, hogy Steinmeier kancellárjelöltsége nem befolyásolja együttműködésüket a koalíciós kormány munkájában a jövő évben esedékes választásokig.

Frank Walter Steinmeier javaslatára a korábbi szociáldemokrata vezetőt a 68 éves és igencsak népszerű Franz Münteferinget jelölték a Szociáldemokrata Párt elnökségére, de megválasztására csak a párt kongresszusa hivatott, amelyet a közeljövőre hívtak össze.

Müntefering nemrég tért vissza a politikai életbe, amelyből - rákbeteg felesége ápolása miatt annak haláláig - visszavonult. Politikai megfigyelök szerint a földcsuszamlásnak minősített személycsere folytán a Szociáldemokrata Párt erősen javított választási esélyein a közkedveltségnek örvendő kereszténypárti Angela Merkellel szemben.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását