2024. május 19. - Ivó, Milán

Árvízsegély támogatás az EU-tól

Hozzájárulását adta az Európai Parlament költségvetési bizottsága, hogy a 2006 áprilisában áradásoktól sújtott Magyarország az Európai Unió szolidaritási pénzalapjából 15 millió euró támogatásban részesüljön - tájékoztatta az MTI brüsszeli irodáját az MSZ
2007. április 12. csütörtök 13:16 - Hírextra
Surján László (Fidesz-MPSZ) sajtónyilatkozatában kiemelte: ahhoz, hogy a támogatásról az EP mielőbb döntsön, Magyarország esetében is elengedhetetlen a kormány határozottabb, aktív fellépése. A bizottsági vitában Fazakas Szabolcs (MSZP) emlékeztetett arra, hogy "tavaly ilyenkor hazánk rendkívüli természeti katasztrófa előtt állt, melyet csak hatalmas emberi és anyagi áldozattal sikerült megakadályozni".

Ezért is fontos, hogy az EU a szolidaritási alapon keresztül honorálja azt, ha egy tagország minden erőfeszítést megtesz a természeti csapások idején a károk elhárítása érdekében, és szolidaritását pénzügyi támogatást nyújtva is kifejezésre juttatja. Fazekas szorgalmazta és egyben reményét fejezte ki, hogy az EP, a tagországok kormányait képviselő tanács és az Európai Bizottság április 18-i háromoldalú egyeztetésén a kérdés pozitívan zárul.

Surján szintén hangsúlyozta, hogy a támogatás folyósításának előfeltétele, hogy a miniszteri tanács is pozitív döntést hozzon. A tanács késlekedését a vitában több felszólaló is szóvá tette. A jelenlegi gyakorlaton csak a tagállamok kormányai változtathatnak - tette hozzá. Surján László, aki a költségvetési bizottság néppárti koordinátora is, elmondta: ezzel az összeggel az unió a tagállamokat utólag kompenzálja az elszenvedett károkért.

Nincs szó a polgároknak nyújtott gyorssegélyről. Jó lenne ilyen esetekben, mint a tavalyi árvíz is, azonnali segítséget nyújtani, de ehhez más döntési eljárás kell. Surján szerint az lenne a megoldás, ha a brüsszeli bizottság általános felhatalmazást kapna ilyen esetekben a gyors és hatékony segítségnyújtásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását