2024. április 26. - Ervin

Mátyás országa

A 15. századi köznapi életről, a mezővárosi és a paraszti kultúráról ad hiteles képet a Mátyás országa címmel, Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban szeptember 19-én nyíló vándorkiállítás - közölte Vándor László múzeumigazgató hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. szeptember 8. hétfő 21:15 - Hírextra
A reneszánsz évben nyílt budapesti kiállítások a királyi udvar életét, az európai kapcsolatokat mutatták be. A "Mátyás országa" elsősorban a valóságot érzékelteti: hogyan, milyen háttérrel tudta megteremteni a reneszánsz kultúrát, kultuszt. A reneszánsz egy gazdaságilag felfelé ívelő korszakban - mikor az országnak relatíve jól ment a dolga -, a királyi udvarban jött létre.

Mindebből az ország Mátyás uralkodása alatt még nem sokat látott, a reneszánsz csak a Jagellók alatt kezdett elterjedni. A főurak ekkor még gótikus stílusban építkeztek, az épületeken csak néhány reneszánsz elem található. A 15. században épült egervári ferences templomban - amelyet Egervári László, Mátyás testőrkapitánya építtetett - mindössze az ajtó emlékeztet a reneszánsz stílusra.

A szeptember közepén nyíló kiállítás anyagát a mezőgazdasági múzeum, a magyarországi vidéki múzeumok, valamint a bártfai Sárosi Múzeum legszebb Mátyás-korabeli anyagából válogatták. Régészeti és művészettörténeti ritkaságokat mutatnak be a pannonhalmi főapátság gyűjteményéből: templomi kincseket, kézműves felszerelési anyagokat, a reneszánsz lámpát, kályhacsempét, üveg-kerámiaanyagokat. Zalai vonatkozású a botszentgyörgyi - romlottvári - ásatásból származó két Mátyás-korabeli velencei üvegserleg.

A kiállítás interaktív elemekkel is kiegészül: bárki kipróbálhatja az apródavató videojátékot, a 21. századi elemekkel kiegészített "korabeli" eszközökön erőbemutató próbát végezhet vagy felpróbálhatja a korabeli ruhákat.

A kiállítás november végéig tart nyitva Zalaegerszegen, majd január végéig Lendván lesz látható. "Mátyás országát" a következő évben Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, majd végül Sepsiszentgyörgyön mutatják be.

Az egyes városokban nagyrészt azonos anyagokat mutatnak be, de a kiállítás hangulata mindenütt más és más. Különleges hangulatát, látványosságát Tatán a vár adta, amely Mátyás korában nyerte el a belső kialakítását, míg a zalaegerszegi kiállítás egybefogottabb, könnyebben áttekinthetőbb lesz.

A megnyitó napján a múzeum melletti téren reggeltől estig tartó egésznapos programot tartanak: a reneszánsz vásári forgatagban szerzetesek, mutatványosok, lengyel lovagok, korabeli iparosok - gölöncsérek, kosárfonók, pékek - szórakoztatják a közönséget. Kapcsolódva a Mátyás-legendához bármire és bárkire panaszt lehet tenni, amit aztán "a király helyett" a polgármesterhez juttatnak el.

A kiállítás megnyitóján pompázatos öltözékben "Mátyás király és Beatrix királynő" fogadja a látogatókat. A reneszánsz nap a Musica Antiqua együttes koncertjével zárul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását