2024. május 5. - Györgyi

Orbán: ki az igazi magyarbarát?

Orbán Viktor szerint nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az, hogy ki a leginkább magyarbarát, mert a nemzeti érdek mindennél fontosabb - a Fidesz elnöke erről vasárnap a Somogy megyei Kötcsén zárt körbe
2008. szeptember 7. vasárnap 17:08 - Hírextra
A Fidesz hivatalos honlapján olvasható cikk szerint a 2004 óta most ötödik alkalommal megrendezett Polgári Pikniken a pártelnök többek között arról beszélt, hogy szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget.

A szombaton kezdődött zártkörű esemény utolsó szónokaként beszélő Orbán Viktor azt mondta: a globalizáció haszonélvezője ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia: ma ugyan Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve, s egyre erősödő orosz világhatalmi törekvések közepette.
A több mint két hetig tartó amerikai látogatása után hazatérő politikus az útja során megjelent magyarországi sajtóvélemények kapcsán meg jegyezte: nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyarbarát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb - jelentette ki a Fidesz elnöke.

A fidesz.hu szerint Orbán Viktor előadásának első részében a jobboldal elmúlt húsz évének történetéről beszélt, majd a polgári oldal őszi teendőiről szólt, végül a megváltozott világgazdasági helyzetben szükséges tennivalókról mondta el véleményét. Ez utóbbi kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re 53 százalékra sikerült csökkenteni. Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben - jelentette ki.

Orbán Viktor beszéde előtt, a polgármesterek kerekasztal-beszélgetésén Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a fővárosi XII. kerület polgármestere leszögezte: nagy a kísértés, hogy a civil szervezetekből politikai eszközöket kovácsoljunk, de ennek a kísértésnek ellen kell állni, mert a "politikai látványpékségtől" nem lesz jobb az életünk. Pokorni Zoltán kritikával illette a "hivatásos politikai civileket", akiket álszent, képmutató zsarolóknak nevezett. "Ezeket a Gyenesei-kollégákat nem tartom sokra" - utalt Gyenesei István önkormányzati miniszterre.

A fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek közéleti személyiségek részvételével zajló Polgári Piknik szombati napján Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ma Magyarországon sem a politikai, sem a gazdasági elit nem tudja érvényesíteni érdekeit, mert erre kizárólag egy posztkommunista titkosszolgálati hálózatnak van lehetősége, "politikába, a gazdaságba és a médiába küldött részén keresztül".

A rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, Balog Zoltán azt mondta: az idei találkozókon az előadók arra a kérdésre próbálnak választ találni, hogy hol a hatalom, mert jelenlegi helyzetben meg kell határozni, kinek mi a dolga, hogy véget érjen a kormányzati ámokfutás, és Magyarország újra magára találjon.

A rendezvényen felszólalt többek között Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Czakó Gábor író, Lányi András, az Élőlánc mozgalom vezetője és Pokol Béla politológus is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását