2024. április 23. - Béla

Kajakkal a klímaváltozás ellen

Mindenki másnál jobban meg tudta közelíteni kajakkal az Északi-sarkot egy brit környezetvédő a sarki jégsapka olvadása következtében, amire éppen különleges vállalkozásával akarta felhívni a figyelmet.
2008. szeptember 7. vasárnap 17:49 - Hírextra
Lewis Gordon Pugh 38 éves brit kalandor, környezetvédő, extrémúszó és tengerjogász 1000 kilométerre, a 81. szélességi fokig tudta megközelíteni kajakon az Északi-sarkot, sokkal jobban, mint előtte bárki más.

A hasonló kalandos teljesítményeiről már ismert aktivista akciójával a világ kormányainak figyelmét akarta felhívni a globális felmelegedés veszélyeire, a sarki jégsapka olvadására.
Pugh attól "félt", hogy az olvadás következtében esetleg teljesen eljut a sarkig, ám attól mintegy 1000 kilométernyire végül is útját állta a jégsapka, amely azonban szerinte már csak egy méter vastag a korábbi 3 helyett.

"A sarki jég sokkal gyorsabb ütemben tűnik el, mint azt a tudományos modellek jósolták még egy éve is" - jelentette ki az expedíció után, a hétvégén kiadott közleményében.

Műholdas felvételek tanúsága szerint az északi-sarki jégsapka eddigi második legjelentősebb olvadását produkálta idén nyáron az égi megfigyelések 1970-es kezdete óta.

A jegesmedveembernek is becézett férfi a norvégiai Spitzbergáktól evezett 135 kilométert, amit egy hét alatt tett meg. A jégsapkát elérve kitűzte 192 ország zászlaját.

Pugh tavaly elsőként úszott az Észak-sark jeges vizében: 19 perc alatt tett meg egy kilométert a mínusz 1,8 fokos vízben a jégmező egy megolvadt sávjában, hogy felhívja a figyelmet az Arktisz törékeny ökológiai egyensúlyára
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását