2024. április 25. - Márk

A forint miatt drága a benzin

Hiába csökkent 5 százalékkal a benzin és a gázolaj ára a világpiacon, mert a forint gyengült a dollárral szemben, így a Mol várhatóan nem mérsékli árait a jövő héten.
2008. szeptember 7. vasárnap 08:42 - Hírextra
Jelentősen csökkent a héten a nyersolaj ára a világpiacon, péntek délután a West Texas Intermediate könnyűolaj októberi szállítású határidős jegyzése 106,7 dollárnál állt hordónként, holott egy héttel korábban még 115 dollár környékén ingadozott. A benzin ára 5 százalékot, a gázolajé pedig 4,6 százalékot esett - dollárban számolva, márpedig a forint gyengült az amerikai fizetőeszközhöz képest.

Egy dollárért múlt pénteken még körülbelül csak 160 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben péntek este már 168,5-nél állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára csak másfél, a gázolajé pedig csak 1,1 százalékot csökkent.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék-, valamint forint- és dollárárfolyam-mozgások hatásait a Mol nem mindig követte teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal, írja a Portfolio.hu.

A heti tendenciák önmagukban kis mértékű árcsökkentést indokolnának, ugyanakkor valószínűleg erre nem kerül sor, mivel a korábbi hetekben legtöbbször felfelé mozdult el a benzin és a gázolaj nemzetközi jegyzésára, ám a Mol ennek ellenére nem emelt jelentősebb mértékben. Igaz, ezen a héten a benzin drágult literenként 3 forinttal, de ezt megelőzően június 18-án volt példa utoljára emelésre.

Jelenleg a benzin literje átlagosan 302-303 forintba, a gázolajé körülbelül 313 forintba kerül, de az egyes kutak árai között akár 15 forintos különbség is lehet.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását