2024. április 29. - Péter

Egér segít megoldani a királyi hajó titkát

Egy évezredekkel előtt élt háziegér földi maradványai révén fejthető meg egy bronzkori királyi bárka titka, amely 3500 évvel ezelőtt süllyedt el Törökország partjainál. A legrégebbi ismert hajós potyautas egyben bizonyítékot is szolgáltat arra nézve, hogy
2008. szeptember 6. szombat 12:13 - Hírextra
Thomas Gucchi, a Durhami egyetem régésze azonosította az egér állkapocstöredékét a hajóroncsban fellelt üledékben - olvasható a New Scientist című tudományos hírportálon.

A hajó elefántcsontot, ébenfát, ezüstöt, valamint aranyat szállított, s a leletek között van egy arany szkarabeusz Nefertiti-királyné kártusával. A rakomány arra utal, hogy királyi bárkáról lehet szó, ám mivel a rakományban oly sok különböző kultúrát reprezentáló tárgy van, éles vita alakult ki a szakemberek között arról, hogy a hajó mely országé lehetett, honnan hová vihette útja.

Az egér állkapcsa azonban sok kérdést segít megválaszolni. Thomas Gucchi által végzett elemzés alátámasztotta, hogy egykori tulajdonosa egy közönséges háziegér (Mus musculus domesticus) lehetett - ez az egyetlen olyan rágcsáló, amely szoros közelségben él az emberrel. A bronzkori rágcsáló őrlőfogainak alakja arra utal, hogy ez a rágcsáló az észak-levantéi partokról származott, mivel megegyezik a Szíria Ciprushoz közeli részén élő modernkori háziegér fogazatával.

A nemzedékeken át a hajókon élő rágcsálók nagyobb testméretre tettek szert. Ez a háziegér azonban épp oly aprócska volt, mint abban az időben a szárazföldi társai, így valószínűsíthető, hogy közvetlenül az indulás előtt, potyautasként osont fel a hajóra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását