2024. április 23. - Béla

Életképes

Azok a májátültetésen átesett páciensek, akik 60 év fölötti emberek máját kapták, ugyanolyan jól vannak, mint azok a társaik, akikbe fiatalabb emberek máját transzplantálták - állapították meg amerikai kutatók.
2008. július 24. csütörtök 08:14 - Hírextra
A St. Louisban működő Washington Egyetem munkatársai 489 májátültetésen átesett páciens adatait elemezték. Legtöbben hepatitisz-C vírusfertőzés következtében szorultak új szervre, ez a leggyakoribb oka a májátültetéseknek az Egyesült Államokban.

Nem volt különbség a túlélési arányban azok közt, akik 60 és 78 év közötti donortól származó májat kaptak, és azok között, akik ennél fiatalabb szervadományozótól. A tanulmány szerint a műtét után egy évvel a páciensek 88 százaléka, három évvel később 78 százaléka, míg öt évvel később 69 százaléka életben volt.

William Chapman, a vizsgálat egyik vezetője reméli, eredményük bátorítja majd a transzplantációs központokban dolgozó orvosokat az idősebb donoroktól származó májak felhasználására. 2006-ban az Egyesült Államok várólistáin lévő mintegy 17 ezer páciensnek körülbelül 10 százaléka halt meg átültetésre alkalmas máj hiányában.

A tanulmány az amerikai orvosi társaság lapjában, az Archives of Surgery című szakfolyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását