2024. április 20. - Tivadar

Vajda Lajos utolsó képeiből nyílik kiállítás

A 100 éve született Vajda Lajos munkásságának utolsó periódusát idézi fel a Szentendrei Képtár vasárnap nyíló, Vissza a kezdetekhez című kiállítása.
2008. szeptember 5. péntek 16:14 - Hírextra
A kiállítás címe arra utal, hogy "a művész 1937 és 1940 között készített képei fokozatosan haladnak visszafelé az időben, történelem előtti korokba és egyben saját belső tájaira kalauzolva el szemlélőjüket" - mondta el az MTI-nek Mazányi Judit, a kiállítás egyik szervezője. Vajda Lajos érdeklődése ebben az időszakban fordult először az ikonok és maszkok, majd a természeti népek képzőművészete és az őskori rajzok, végül az elemi, biológiai formák felé - tette hozzá a művészettörténész.

Mazányi Judit reményét fejezet ki, hogy az utolsó három év munkásságát felölelő, 50 képet bemutató tárlatuk - csakúgy, mint a többi, a centenárium alkalmából szervezett kiállítás - révén azokhoz is eljut majd Vajda Lajos művészete, akik eddig nem igazán ismerték a festő életművét.

A kiállított, részben a Ferenczy Múzeum raktári anyagából, részben különböző köz- és magángyűjteményekből származó, nemegyszer apokaliptikus látomásokat ábrázoló művek a szervező szerint nehezen befogadhatóak, ugyanakkor ha valaki a képek mögé néz, az rendkívül izgalmas dolgokkal találkozhat.

"Nem annyira az érzéki élmény varázsolhatja itt el a látogatókat, hanem elsősorban az intellektuális háttér ami az egész életművet kíséri" - hangsúlyozta Mazányi Judit.

A tragikusan fiatalon elhunyt avantgárd festőművész, Vajda Lajos (1908-1941) sokszínű életművének utolsó három évéből származó festményeket október 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását