2024. május 2. - Zsigmond

Szombaton zárul a 65. velencei filmfesztivál

Sok szempontból a megszokottól eltérő képet mutatott az idei velencei nemzetközi filmfesztivál, amelyen már örvendetes magyar rövidfilmes siker született a szombati díjkiosztó gála előtt.
2008. szeptember 5. péntek 16:40 - Hírextra
Velencére a rangján kívül már csak azért is odafigyel a világ, mert ezzel kezdődik az évi nagy díjkiosztószezon. Az utóbbi két hétben azonban a legtöbb vitát éppenséggel a 21 filmből álló versenymezőny váltotta ki a szakmabeliek körében: mivel a száznapos írósztrájk miatt nem készültek el a nagy amerikai stúdiók produkciói - amelyek a maguk után húzott sztáruszállyal rendszerint meghatározzák a Lido hangulatát -, Marco Müller fesztiváligazgató sokak szerint erősen felhígított felhozatalt tálalt a közönség elé.

Az olasz filmdömping - négy hazai filmet is beválogattak a versenyprogramba - miatt morgolódók vitorlájából aztán kifogta a szelet a brazíliai indiánok kihalásáról szóló, Birdwatchers - La terra degli uomini rossi (Madárlesők - A vörös emberek földje) című félig dokumentum, félig játékfilm, ami egybehangzó jóslatok szerint tíz év után végre megint hozhat a házigazdáknak egy Arany Oroszlán-díjat.

"Jó tipp az Arany Oroszlánra, mert kötetlen a témája, jól van leforgatva, és a törzsi szereplők végre előtérbe kerültek, nemcsak díszletül szolgálnak" - mérlegelte a film esélyét a Screen International szerzője.

Az esélylatolgatók az első helyre mindazonáltal az Oscar-díjas Mijazaki Hajao (Hayao Miyazaki) Andersen-adaptációját teszik. A kis hableány történetét idéző Gake no ue no Ponjo (Ponjo a sziklán) című, kézzel rajzolt animáció mindenki favoritja lett a velencei versenyben.

"Első ízben a kritika és a közönség is egyetért abban, hogy Mijazaki filmje mestermunka" - jelentette ki a La Repubblica című olasz napilap veterán tudósítója.

Ha valóban a japán rendező kapná a fődíjat, ezzel sorozatban már negyedik éve maradna a velencei Oroszlán az ázsiai filmeseknél.

A harmadikként egy afrikai befutót is emlegetnek: az etiópiai Teza című drámát, amely az ország tragikus múltját dolgozza fel Haile Gerima rendezésében. Az etióp győzelem már csak azért is egyedülálló lenne, mert afrikai alkotás még sohasem nyert a világ legnagyobb múltra visszatekintő filmfesztiváljának történetében.

Kathryn Bigelow iraki katonatörténete megrázta a témára lassan immunissá váló közönséget. Az amerikai rendező The Hurt Locker című munkája emberi közelségbe hozta a háborús környezetbe került katonák életét. A főszerepet alakító Jeremy Renner sokak szerint kiérdemelte a legjobb színész Oroszlánját.

A Velencébe érkezett független amerikai produkciók közül a kritikusok magasra értékelték Jonathan Demme Rachel Getting Married (Rachel férjhez megy) című családi drámáját. Anne Hathaway ifjú filmcsillagot, aki az édeskés hercegnő-szerepek után végre egy tragikus hátterű, összetett karaktert is képes volt megformálni, máris potenciális Oscar-jelöltként könyvelték el.

A 25 éves színésznő sziporkázó feltűnése egyébként Müller fesztiválfőnököt is kihúzta némiképp a bajból, mert a megnyitón megjelent George Clooney és Brad Pitt után alig fordult meg a sztárleső sajtó ínyére való híresség a vörös szőnyegen.

Clooneyék az Oscar-díjas Coen testvérek Burn After Reading (Olvasás után elégetendő) című akciómozijával érkeztek, amely versenyen kívül emelte a mustra fényét.

A lángoló nyitány után azonban csupán a lagúnák városának párás nyárvégi dunsztja tartotta melegen az érdeklődést, ám a második félidőre szerencsére szép lassan sikerült ismét felszítani a fesztiválhangulatot.

A felfokozott figyelmet kihasználva Müller szerdán be is jelentette, hogy jövőre a hagyományokkal szakítva szeptember 2-án nyitják meg a nemzetközi filmes seregszemlét. Ezzel a lépéssel a filmkészítők ismét rá lesznek szorítva, hogy válasszanak a közel egyidejűleg folyó velencei és torontói fesztivál között. A művészeti vezető szerint így az amerikai válogatás nem vonja majd el a figyelmet az olaszról.

A velencei mustra visszaszámlálása már csütörtökön megkezdődött a rövidfilmes díj átadásával. A Tierra y pan (Föld és kenyér) című mexikói produkció kapta meg az Arany Oroszlánt.
Az Amos Poe vezette háromtagú nemzetközi zsűri titkos szavazással döntött Carlos Armella munkája mellett. A rendező távollétében egy mexikói kollégája vette át a nagy presztízsű szobrot.

A "meglepett és boldog" Armella Mexikóban nyilatkozva elmondta, hogy 20 ezer dollárból készült filmjét dialógusok nélkül forgatta, hogy könnyebben érthető legyen a világ számára.

Míg a játékfilmek versenyébe nem került be magyar produkció, a rövidfilmek között két magyar alkotás is szerepelt. Karchi Perlmann magyar rendező Vacsora című gyilkos humorú produkciója a díjkiosztáson a fesztivál külön elismerésében részesült.

Az Amerikában élő filmes abszurdján kívül az angol zászló alatt indult Peter Thwaites The Stars Don't Twinkle in Outer Space (A csillagok nem ragyognak az űrben) című, Magyarországon, magyar főszereplőkkel forgatott drámája is meghívást kapott a rövidfilmes versenybe.

A 65. velencei nemzetközi filmfesztivál szeptember 6-án, szombaton zárja be kapuit a játékfilmes díjak kiosztásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását