2024. április 23. - Béla

Hévízen tanácskozott az orosz-magyar egészségügyi munkacsoport

A járványok megelőzése versenyfutás az idővel, ami ellen csak akkor lehet eredményeket elérni, ha több ország szakértői is összefognak - hangzott el az orosz-magyar egészségügyi munkacsoport ülését követő pénteki sajtótájékoztatón Hévízen.
2008. szeptember 5. péntek 16:44 - Hírextra
A magyar-orosz egészségügyi munkacsoport 2007 őszén alakult meg azzal a céllal, hogy a tagok szükség esetén azonnal kapcsolatba léphessenek egymással. A hévízi ülésen szó esett a fertőző betegségek magyarországi és európai uniós jelentési rendszeréről, a mikrobiológiai labordiagnosztika lehetőségéről, valamint a járványügyi biztonsági intézkedésekről.

Az orosz és magyar delegáció tagjai megegyeztek, hogy átadják egymásnak a járványügyi adatokat. Az is elhangzott, hogy az Orosz Föderációban a szezonális influenzaoltás szélesebb körű, mint hazánkban. Szakembereink az orosz tapasztalatokra építve információkat gyűjthetnek arról, hogy miként lehetne hazánkban az átoltottsági arányt növelni.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta: számos olyan esemény van, ami járványokat idézhet elő, ami gazdasági katasztrófát okozhat, ha nem tudunk ez ellen hatékonyan védekezni. Példaként említette: megváltozhat az influenza valamelyik törzse, történhetnek természeti katasztrófák, de akár az is megeshet, hogy egy bioterrorista esemény következtében nagyobb csoportnak kell elhagynia lakóhelyét.

A járványt a kitörés után meg kell próbálni lokalizálni, ehhez viszont nemzetközi együttműködésre van szükség - hangsúlyozta, hozzátéve: ennek a biztosítására a WHO készített egy dokumentumot, ami nemzetközi egyezménnyé vált, és ami jelentős feladatot jelent minden ország számára. Ugyancsak fontos a harmadik lépés, a megelőzés, azoknak a védelme, akik nem betegedtek meg- emelte ki.
A tanácskozáson további együttműködés lehetősége is szóba került, mint például az egészségügyi dolgozók szakképzése vagy a rehabilitációs csereprogramok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását