2024. május 21. - Konstantin

Komédia a Szépművészetiben

Reneszánsz komédiát mutatnak be január 31-én, csütörtökön este a budapesti Szépművészeti Múzeumban; A Ruzante: A csábító pillangó a KOVÁTSMŰHELY előadása - tájékoztatta Fodor Krisztina, az alkotók sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az MTI-t.
2008. január 27. vasárnap 09:14 - Hírextra
A produkció rendezője Kováts Kriszta, ő is választotta ki a darabot, amelynek alcíme: félrelépés szünet nélkül. A bemutató kapcsolódik a Reneszánsz Év eseményeihez, ezen belül a múzeumban látható, A Mediciek fénykora című nagyszabású kiállításhoz.

"A XVI. századi vaskos és szókimondó komédia Padovában játszódik, egy tipikus olasz kisvárosban, ahol a házak egymásba

érnek. Nemrég költözött ide faluról a szép, fiatal Betía és férje, Ruzante. Barátjuk, akinek régen viszonya volt az asszonnyal, most utánuk jött, hogy felmelegítse ezt a kapcsolatot, de a nő most egy fiatal katonába szeretett bele, aki épp a szomszédba költözött egy időre" - vázolta fel a cselekményt Fodor Krisztina.

A történet szerint a barát arra biztatja a férjet, hogy tegyen próbát az asszonnyal, mert az biztosan hűtlen. Ruzante belemegy a játékba, de aztán nagyon megbánja. Becsap mindenkit, de a végén őt csapják be: a felesége megcsalja, a barátja pedig becsapja és kineveti.

Kováts Kriszta a közlemény szerint úgy nyilatkozott: egy 1527-es olasz darabról van szó, ez volt Ruzante első műve. "Úgy kell elképzelni, mint Moliére vagy Shakespeare színházát. Ő volt a főszínész, magára írta a főszerepet is. A darabbeli szerepet is magáról nevezte el".

Mint mondta, a szerzőnek volt egy saját kis társulata, amellyel járta az országot. Tulajdonképpen a comedia d,ell arte kezdeményei voltak ezek a vérbő darabok.

"Tehát ez nem az a darab, ahol szép ruhákban, finom mozdulatokkal játszanak a színészek, hanem itt a reneszánsz vad, nyers, erotikus, szókimondó oldala mutatkozik meg" - idézték a rendező szavait a közleményben.

Kováts Kriszta szerint "vérbő, erotikus, helyenként talán pornográf ez a darab. Nem gyerekeknek való. A felnőttek viszont vevők lesznek rá".

A darabot fordította és a dalszöveget írta Fábri Péter, a dalok szerzője Várkonyi Mátyás. Ruzante szerepében Lázár Balázs látható, fellép még Kecskés Tímea, Járai Máté, Sándor Dávid, s Dalnőként maga a rendező, Kováts Kriszta is.

A rendező nyilatkozata szerint a zene nem reneszánsz jellegű, teljesen mai dalok szólalnak meg, van köztük rap is; a muzsika "attól reneszánsz talán egy kicsit, hogy minden élő".

A bemutató után az előadás február 28-án látható még a Szépművészeti Múzeumban, azt követően a tervek szerint más múzeumokban, szabadtéri színpadokon játsszák majd a mobil, könnyen szétszerelhető díszletben bemutatott darabot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását