2024. május 2. - Zsigmond

Szili Katalin jobban tudja, mit kezdenek az azeri gázzal?

Azerbajdzsán nem támogatja az uniós Nabucco-gázvezeték megépítését - közölte az ország energetikai minisztere. A Bakuban tárgyaló magyar házelnök szerint viszont igen.
2008. szeptember 5. péntek 19:07 - Hírextra
Natik Alijev újságírók előtt azt mondta: nem keresnek új gázszállítási útvonalakat, de a kitermelt mennyiséget növelni kívánják. Az azeri energetikai miniszter úgy fogalmazott: tekintettel kell lenni Oroszországnak arra a szándékára, hogy megőrizze uralkodó pozícióját az európai piacon.

Az azeri politikus kijelentésével ellentétes nyilatkozatot tett a magyar Országgyűlés Bakuban tárgyaló elnöke. Szili Katalin - miután azeri vezetőkkel tárgyalt - a távirati irodának azt mondta: az ázsiai ország fontosnak tartja és támogatja a Nabucco-projektet, és érdekelt az Oroszországot elkerülő gázvezeték kiépítésében.

Az uniós vezetők elképzelése szerint a Nabucco egyik fő forrását az azeri Sah-Deniz gázlelőhely jelentené, Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója azonban felajánlotta Bakunak, hogy kész piaci áron megvásárolni az összes eladható azeri gázt. Az ügyben Azerbajdzsánban tárgyalt a nyáron Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, és januárban Budapesten tartják az úgynevezett Nabucco-csúcstalálkozót.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását