2024. április 24. - György

Ingyenes lesz a babák védelme

A pneumococcus baktérium okozta fertőzés esetenként súlyos, gyakran drámai következményekkel jár, elsősorban a kétévesnél fiatalabb gyermekek körében. Az egészségügyi tárca többször kiigazított bejelentései közül a legfrissebb: ha a szülők kérik, két éven
2008. szeptember 5. péntek 10:43 - Hírextra
A világ 24 országában a pneumococcus elleni védőoltás már természetes gyakorlat és további 6 ország bejelentette az oltás bevezetésének szándékát.Nem oktalanul, hiszen az Egészségügyi Világszervezet, a WHO közelmúltban publikált adatai szerint a baktérium által okozott betegségek évente 1,7 millió kisgyermek halálát okozzák, a szövődmények pedig életre szóló károsodást idézhetnek elő.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet főigazgatója már beszélgetésünk kezdetén rámutatott: sok kisgyermek észrevétlenül hordozója ennek a baktériumnak, ami bármikor aktivizálódhat és súlyos agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, középfülgyulladást és még többfajta, súlyos fertőzést okozhat.

A baktérium cseppfertőzés útján terjed, tehát köhögéssel, tüsszentéssel és közvetlen érintkezéssel is. Rendkívül agresszív baktériumfajtáról van szó, ami az orr-és garatüreg nyálkahártyáin túljutva fertőz.

De, ha nem is töri át a szervezet védelmi vonalát, akkor is okozhat betegségeket, mivel az orrgarat anatómiai összeköttetésben van a középfüllel, és a melléküregekkel, tehát ezekbe közvetlenül is eljuthat. A gennykeltő baktérium támadására leginkább télen, és kora tavasszal lehet számítani, mikor az immunrendszer gyengülése következtében az egész szervezet ellenállóképessége rosszabb és fokozottabb az összezártság is.

Az alattomos baktérium okozta fertőzés könnyen összetéveszthető kezdetben az egyszerű influenzával. Azonban a nem kezelt, félreismert fertőzés később jellegzetes tüneteket mutat, mint a magas láz, a hányás, a fejfájás, a nyakizmok megfeszülése, az elesettség érzete, ami eszméletzavarig fokozódhat. A kisgyermek nyöszörögve sír, vagy éppen sivalkodva jelzi, hogy nagy a baj. Dr. Újhelyi Enikő, a Szent László Kórház gyermekintenzív osztályának osztályvezető főorvosa naponta találkozik ilyen baktériummal fertőzött kisgyerekkel.

- Valóban az egy év alatti kicsik körében a legveszélyesebb a fertőzés, hiszen az ő immunrendszerük még nem képes védekezni az ilyen durva támadás ellen. A megelőzés egyetlen módja a védőoltás, amit eddig is megkaphatott mindenki, aki kérte gyermeke számára és meg tudta fizetni. Az oltás hosszú évtizedekre, esetleg egy életre védettséget ad.

Egészségügyi centrumunkban sajnos csaknem mindig kezelünk pneumococcus által fertőzött gyermekeket, és a leggondosabb intenzív terápia ellenére is ötből egyet általában elveszítünk. Az antibiotikumokkal szemben ezek a baktériumok egyre ellenállóbbak és a véráramba bekerülve szinte órák alatt végzetes rombolást képesek végezni.

A kérdésre, hogy felnőttek is megkaphatják-e ezt a fertőzést, a főorvosnő igennel válaszol. Felnőttek számára forgalomban van egy más összetételű védőoltás, amit az egészségpénztár 50 százalékban támogat. Ez viszont gyermekeknek nem adható, náluk nem vált ki immunválaszt és hatása sem olyan tartós, legföljebb 5-10 évre tehető.

A gyermekorvosok elégedetten vették tudomásul a bejelentést, miszerint a jövőben nem a szülők anyagi helyzete dönti el, melyik csecsemő kap védőoltást a veszélyes baktérium ellen, hanem októbertől a két éven aluli gyermekek ingyen kapják és 2010-től kötelező lesz, tehát szerepel az oltási listán is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását